Ό,τι κόψει ο νους του καθενός κι ας καεί το πελεκούδι

Print Friendly, PDF & Email

22/9/2021

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Ακούς κάτι ουρανοκατέβατα επιχειρήματα, σου έρχονται κατακούτελα! Η πρόταση του Αναστασιάδη για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60, είναι προβληματική, λέει, διότι σημαίνει ότι αποδέχεται και τις τουρκικές εγγυήσεις και τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. Κι άντε τώρα να τους πάρεις στα σοβαρά. Όταν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι πολιτικοί, που του ζητούσαν να δεχθεί τις εγγυήσεις στο Κραν Μοντάνα, έστω και με τη νέα μορφή που τις πρότεινε η Άγκυρα. Τον κατηγορούν ότι δεν τις δέχτηκε για να λύσει το Κυπριακό, τον κατηγορούν κι ότι τις δέχεται με την πρόταση για επιστροφή στο ‘60. Και δεν έχει καμία σημασία αν κατηγορεί ο ένας τον άλλο οι πολιτικοί μας, δεν μας καίγεται καρφί, που λέει ο λόγος. Αλλά, δείχνουν κι ότι αυτούς δεν τους καίγεται καρφί για το μέλλον του τόπου, αρκεί να εξυπηρετείται το κομματικό σινάφι για να συνεχίζει το έργο του. Αν δεν ήταν έτσι, θα ήξεραν ότι δεν επιτρέπεται να μολύνουν την ατμόσφαιρα με τέτοια επιπολαιότητα και να λένε ψευτιές στον κόσμο, που τους ακούει και νομίζει ότι ξέρουν τι λένε. Αυτό που λένε τώρα, ότι επιστροφή στο Σύνταγμα του ‘60 σημαίνει και τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, τα έλεγαν και προηγουμένως για να απαντούν δήθεν σε όσους, έστω και στους λίγους, μιλούσαν για την ανάγκη προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εγκληματούσαν, όμως, και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Διότι, οι Συνθήκες Εγγυήσεως δεν έχουν σχέση με το Σύνταγμα. Και η ελληνοκυπριακή κοινότητα ουδέποτε αποδέχτηκε τον τουρκικό ισχυρισμό για μονομερές δικαίωμα επέμβασης, με το οποίο δικαιολογούν οι Τούρκοι την εισβολή. Με διεθνολόγους και άλλους ειδικούς καταρρίπταμε πάντα αυτό το νομιμοφανές επιχείρημα, εξού και οι απανωτές καταδίκες της από τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά, οι πολιτικοί μας, μόνο και μόνο για να απαντούν ο ένας στον άλλο, ακυρώνουν με τη μεγαλύτερη επιπολαιότητα τις «εθνικές θέσεις» (αν μπορώ να τις ονομάσω έτσι) της πλευράς μας.

Το μόνο που θα έπρεπε να λένε είναι την αλήθεια: Οι τρεις εγγυήτριες εγγυήθηκαν τρία πράγματα: 1. Την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κύπρου, 2. Την απαγόρευση της ένωσης εν όλω ή εν μέρει της Κύπρου με άλλο κράτος, 3. Την «κατάσταση πραγμάτων» όπως καθιερώθηκε με το Σύνταγμα του 1960. Η Τουρκία τα παραβίασε και τα τρία και συνεχίζει να τα παραβιάζει. Εκτός κι αν συμφωνούν οι πολιτικοί μας με κάτι ξιμαρισμένους (με την πολιτική έννοια του όρου) οι οποίοι θεωρούν ότι ο κατοχικός στρατός αποκατέστησε την τάξη.

Για τα επεμβατικά δικαιώματα, επίσης, η ελληνοκυπριακή κοινότητα έδωσε μάχες για να αμφισβητήσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά μόλις τα χρειαστούν μερικοί για τις κομματικές τους σκοπιμότητες, υιοθετούν απερίσκεπτα τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Λοιπόν, ακόμα και πριν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη Εγγυήσεως, ο Hans Kelsen, ένας από τους σημαντικότερους διεθνολόγους παγκοσμίως, εξέδωσε Γνωμάτευση εκ μέρους του ΟΗΕ, για το κύρος της Συνθήκης. Αναλύοντας τις πρόνοιες, έλεγε ότι «δεν μπορεί έγκυρα να ερμηνευθεί ότι παρέχει στις εγγυήτριες δυνάμεις απεριόριστο δικαίωμα επέμβασης με χρήση ενόπλων δυνάμεων» και ότι: «Κανένα δικαίωμα ένοπλης επέμβασης δεν πηγάζει αυτόματα από τους όρους της Συνθήκης και ακόμα και αν είχε υιοθετηθεί η ακραία άποψη ότι παρόμοιο δικαίωμα προκύπτει, τότε αυτό θα περιοριζόταν πρώτα από την ανάγκη για καταφυγή σε μέσα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που είναι διαθέσιμα στα ενδιαφερόμενα κράτη». Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξαν και πολλές άλλες γνωματεύσεις από κορυφαίους νομικούς και διεθνολόγους, που κατέρριψαν την τουρκική ερμηνεία. Τώρα, όμως, τι να τις κάνουμε τις γνωματεύσεις αφού έχουμε τους πολιτικούς μας να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να ενημερώνουν τον κόσμο ότι Κυπριακή Δημοκρατία σημαίνει αυτομάτως και τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Αθλιότητες. Από ανεπαρκέστατους. Τι μέλλον να έχουμε;  

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1297138/o-ti-kopsei-o-noys-toy-kathenos-ki-as-kaei-to-pelekoydi