Παράλυτο και Περικυκλωμένο από Θαλάσσης νέο Κράτος

Print Friendly, PDF & Email

Παράλυτο και Περικυκλωμένο από Θαλάσσης νέο Κράτος

 

Άρης Πετάσης

14 Απριλίου 2016 

Στο τελευταίο μου άρθρο στον «Φ» με θέμα διζωνική-οικονομία προσπάθησα να εξηγήσω πώς μια παράλυτη κεντρική κυβέρνηση αποκλείει ενωμένη οικονομία και βιώσιμο κράτος. 

Σήμερα ασχολούμαι με την οικονομική και πολιτική σημασία των δύο συνιστώντων ακτογραμμών αρχίζοντας με την παράθεση των εξής στοιχείων:

α) συνολική έκταση Κύπρου: 9.252 τ.χιλ.,

β) έκταση κατεχομένων: 3.515 τ.χιλ. με εύρος 242 χιλ. και βάθος 64 χιλ. και με ακτογραμμή 396 χιλ. ή 50,6% του συνόλου της ακτογραμμής ολόκληρης της Κύπρου,

γ) συνολική ακτογραμμή κυριάρχων βρετανικών βάσεων 46,5 χιλ. ή 6% της συνολικής ακτογραμμής Κύπρου. Εάν αφαιρέσουμε τη βρετανική ακτογραμμή το τούρκικο διζωνικό κράτος θα ελέγχει περίπου 54% και το ελληνικό 46% της ακτογραμμής. Άλλοι μελετητές ανεβάζουν τα ποσοστά σε 60%-Τ/Κ και 40%-Ε/Κ. Πιστεύω πως το βρετανικό Hydrographic Office διαθέτει λεπτομερή στοιχεία.

Η παράλυτη διζωνική κεντρική κυβέρνηση θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις που θα φέρουν το τούρκικο κράτος Κύπρου να ενσωματώνει οικονομία και ακτογραμμή με την Τουρκία, με το ελληνικό κράτος να παίρνει την πορεία προς μαρασμό/αφανισμό. Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα πριν ακόμα η Τουρκία πάρει επίσημο τίτλο της ακτογραμμής μας μέσω διζωνικής. 

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΩς γνωστόν, η Κύπρος διεκδικεί το μεγάλης οικονομικής σημασίας οικόπεδο 6-ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία (που ούτε καν υπέγραψε το δίκαιο της θάλασσας) επίσης το διεκδικεί. Λογικά, εάν οι Τ/κ αντιπρόσωποι φερόντουσαν σαν Κύπριοι θα έπρεπε στη συγκεκριμένη διένεξη να σταθούν δίπλα από την Κύπρο. Αντί τούτου στηρίζουν την Τουρκία και εκβιάζουν συνάμα. Άξιον απορίας γιατί δεν προβάλλουμε επαρκώς το θέμα της ακτογραμμής που έχει τεράστια σημασία ασφάλειας και οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των ακτογραμμών δεν είναι τυχαίο που πέντε από τις έξι (με του Μόρφου επτά) πόλεις μας είναι παραθαλάσσιες και πως οι τρεις υποσχόμενοι τομείς της οικονομίας μας: ενέργεια (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, κτλ), τουρισμός και ναυτιλία στηρίζονται στη θάλασσα και την ακτογραμμή. Και η αλιεία επίσης απαιτεί θάλασσα. Ενώ καλούμε τις ναυτιλιακές εταιρείες να εγγραφούν στην Κύπρο θυμίζοντάς τους πως, «σαν άνθρωποι της θάλασσας έχουμε ναυτιλία από τον 5ο αιώνα π.Χρ.» τώρα ερχόμαστε μόνοι μας να παραδώσουμε τη θάλασσά μας στην Τουρκία, ταυτόχρονα αφαιρώντας, σε μεγάλο βαθμό, τη θαλάσσια γειτονία μας με Συρία και Λίβανο.  

Η διζωνική προβλέπει πως τα δύο συνιστώντα κράτη θα «…δύνανται να έχουν εμπορικές… σχέσεις με τον έξω κόσμο». Εύλογα ρωτούμε:

α) τι θα γίνει με τον παραθαλάσσιο τουρισμό μας μόλις το τούρκικο κράτος Κύπρου ενσωματωθεί οικονομικά με την Τουρκία οικοδομώντας πάνω σε δωρεάν ε/κ γη;

β) με παράλυτη κεντρική κυβέρνηση τα λιμάνια/ορμίσκοι και οι μαρίνες που θα κατασκευάσουν οι Τούρκοι θα λειτουργούν και σαν τούρκικοι ναύσταθμοι όποτε χρειαστεί;

γ) Ήδη οι Τούρκοι κρατούν τρεις παράλιες πόλεις μας: Αμμόχωστο, Κερύνεια και Μόρφου. Με τιτλοποιημένη την ακτογραμμή πόσους νέους παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά resorts θα δημιουργήσουν οι Τούρκοι και πόσους νέους έποικους θα χρειαστούν;  

Κλείνω με την ασφάλεια: Όπως υποδουλώνεις την Αίγυπτο με το να ελέγχεις το νερό του Νείλου, έτσι υποδουλώνεις και την Κύπρο με το να ελέγχεις τη θάλασσά της. Με τη Βρετανία να ελέγχει τις νότιες θάλασσές μας από δύο κομβικά σημεία (Ακρωτήρι και Δεκέλεια), την Τουρκία να ελέγχει τις νοτιοανατολικές και βόρειες θάλασσες και με τον Ακάμα (δυτικές θάλασσες) μια ανάσα από τα Κόκκινα, η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση περικύκλωσης –οкружение στα Ρωσικά και enveloping στα Αγγλικά για όσους επιθυμούν να ενδιατρίψουν επί του θέματος. Με διζωνική θα καταστούμε η μόνη φυλή στον κόσμο που θα υπογράψει εκουσίως την περικύκλωσή της και που θα παραδώσει τη θαλάσσια οικονομία της, καθώς και την ασφάλειά της στον κατακτητή της.       

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/308632/paralyto-kai-perikyklomeno-apo-thalassis-neo-kratos#sthash.YkjsN0SU.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.