H απειλή της Διχοτόμησης

Print Friendly, PDF & Email

του Φοίβου Κλόκκαρη*

28 Μαρ 2014

Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου εκφοβίζει τον λαό, ότι η διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών θα οδηγήσει την Κύπρο σε πλήρη διχοτόμηση. Η εκτίμηση αυτή είναι λανθασμένη και προφανώς προέρχεται από ελλιπή μελέτη και γνώση της τουρκικής στρατηγικής και των ιστορικών γεγονότων που την επαληθεύουν.

Η Τουρκία δεν στοχεύει σε πλήρη διχοτόμηση αλλά στον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Εκτιμά ότι η μεγάλης σημασίας γεωπολιτική αξία της νήσου θα ενισχύσει την ασφάλεια της Μικρασιατικής χερσονήσου και την επέκταση της ναυτικής ισχύος και επιρροής της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και πέραν αυτής. Επιβουλεύεται την Κύπρο ως ζωτικό χώρο επέκτασής της.

Πώς τεκμηριώνεται αυτή η θέση;

1.Από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας: Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, σχέδιο επανάκτησης Κύπρου, αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

2. Από τα ιστορικά γεγονότα: Εξοπλισμός των Τ/κ προ και μετά την ανακήρυξη της ΚΔ, τουρκανταρσία, εισβολή, κατοχή, εποικισμός, εθνοκάθαρση, αλλαγή των ελληνικών τοπωνυμίων ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές.

3.Από δημοσιεύσεις και δηλώσεις προέδρων και υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι η Κύπρος πρέπει να ελέγχεται από την Τουρκία για στρατηγικούς λόγους ασφάλειάς της: Ζορλού, Γιουνές, Τσακλαγιαγκίλ, Οζάλ, Ερντογάν, Νταβούτογλου.

4.Από το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, συναίνεσε στη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών.

Αν τελικός στόχος της ήταν η πλήρης διχοτόμηση και δύο ξεχωριστά κράτη, τότε δεν θα προχωρούσε στις διακοινοτικές συνομιλίες που συνεχίζονται για 37 χρόνια.

Στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου, και θα το επιτύγχανε αν είχε υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν που ήταν αποτέλεσμα των διακοινοτικών συνομιλιών. Θα διαλυόταν η ΚΔ, θα αφοπλιζόταν και η Τουρκία θα διατηρούσε επεμβατικά δικαιώματα σε ΟΛΗ την Κύπρο. Θα νομιμοποιούσε, με την υπογραφή μας, τα τετελεσμένα της κατοχής και θα τα επεξέτεινε με πρόσβαση και έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους. Ουσιαστικά, έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Αυτό επιδιώκει και σήμερα με τις συνομιλίες η Τουρκία. Δεν αποδέχεται ύπαρξη ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους έναντι των νοτίων ακτών της, ούτε την πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, για να μην έχουν οι Έλληνες αυτονομία και επιλογές στην ασφάλεια. Αυτό προσκρούει στον στρατηγικό στόχο της για έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Οι διακοινοτικές συνομιλίες, στη πραγματικότητα, δεν διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφού η τ/κ κοινότητα, διοίκηση υποτελής στη Τουρκία υπό τον στρατηγικό εξαναγκασμό των κατοχικών δυνάμεων και εποίκων, υποστηρίζει τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους σε βάρος του κυπριακού.

Η έλλειψη κοινών συμφερόντων δεν μπορεί να οδηγήσει σε κοινό και βιώσιμο κράτος. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής μας με βάση τη γνώση της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής, την κτηθείσα εμπειρία και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Αν δεν το πράξουμε, νέα δεινά αναμένουν τον Ελληνισμό της Κύπρου.


*Αντιστράτηγος ε.α.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/112749/h-apeili-tis-dixotomisis

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.