Ρεντίκολο και στο Ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας σου Πρόεδρε!

Print Friendly, PDF & Email

21/10/2021

γράφει ο  Γιώργος Καλλινίκου   

Προσχέδιο ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά σε βάθος έρευνα από τις Αρχές κρατών μελών για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στα «Pandora Papers». Στο προσχέδιο γίνεται ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οποία ντροπή! Ο εξευτελισμός κτυπάει κόκκινο. Τι σημαίνει τον Πρόεδρο καταγράφει άρα γιατί να αισθάνομαι ντροπή εγώ; Απλούστατα, διότι μαζί του διασύρεται και η πατρίδα μας. Δεν αναφέρεται αόριστα σε κάποιον Νίκο Αναστασιάδη. Αναφέρεται στον Νίκο Αναστασιάδη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας! Ακόμη και αν σήμερα αφαιρέσουν τις ονομαστικές αναφορές το κακό έγινε. Το προσχέδιο κυκλοφορούσε χθες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ!

Ο κύβος λοιπόν ερρίφθη. Πλέον, τα «Pandora Papers» δεν αποτελούν απλώς μιαν άκρως σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα διεθνούς εμβέλειας. Αποτελούν ένα σκάνδαλο υπό διερεύνηση σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Δακτυλοδεικτούμενη με τον πλέον προσβλητικό τρόπο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Όχι, βεβαίως, πως είναι η πρώτη φορά. Βλέπετε ο διασυρμός της Κ.Δ. εξ αφορμής της επίκλησης του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σωρεία ξένων δημοσιευμάτων είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενος. Τόσο πολύ, ώστε για την κοινωνία των πολιτών κατάντησε συνήθεια. Αυτό αποδεικνύει η ανεπανάληπτη απάθεια, ανοχή και μηδενική αντίδραση τόσο καιρό. 

Την ώρα, λοιπόν, που το Ευρωκοινοβούλιο ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τον Κύπριο Πρόεδρο, στην κυπριακή Βουλή συνεχίζονται τα μασκαραλίκια. Μετά από μια εβδομάδα παλινδρομήσεων και γελοίων χειρισμών, η Επιτροπή Θεσμών ενέγραψε χθες θέμα προς συζήτηση. Στη γενική του, όμως, μορφή περί φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Όχι στην ειδική και συγκεκριμένη μορφή, που αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως το προσχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου εισηγείται (και πιθανώς σήμερα να εγκριθεί) για διεξαγωγή έρευνας. Μάλιστα, οι δικοί μας βουλευτές (τουλάχιστον στην Επιτροπή Θεσμών) δεν δείχνουν τέτοια διάθεση. Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, ερωτηθείς αν θα κληθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το δικηγορικό του γραφείο, είπε πως δεν γνωρίζει αν θα κληθεί το δικηγορικό γραφείο, σημειώνοντας πως αποφεύγεται να καλούνται ιδιώτες στη Βουλή. Μπορεί να κληθεί είτε η Προεδρία είτε να ζητηθούν οι απόψεις της Προεδρίας για να κατατεθούν ενόψει της συνεδρίασης, πρόσθεσε. Ενδεχομένως, να ζητηθούν απόψεις. Καταλάβατε; Ποια έρευνα ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο;

Τσαγανό έδειξε να έχει μόνο η Ατταλίδου των Οικολόγων, που δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, οι θεσμοί της Δημοκρατίας για να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνες πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι δόκιμο όσους τα ονόματα αναφέρονται σε αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις, που γίνονται μετά από εξονυχιστική έρευνα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, να ξεκινήσουν και να ετοιμάσουν πραγματική εξήγηση γιατί το όνομα τους βρίσκεται σε αυτές τις έρευνες. Το οφείλουν στη Βουλή και στους πολίτες της Δημοκρατίας που βλέπουν τη χώρα τους να διασύρεται».

Όταν μια υπόθεση αφορά τον διασυρμό μιας πατρίδας, τότε όλοι ανεξαιρέτως στο χώρο της πολιτικής είναι υπόλογοι μέχρι να ξεπλυθεί η ντροπή για τη χώρα. Σε πλείστες χώρες στις οποίες γίνεται αναφορά στα «Pandora Papers» σε ηγέτες ή σε πολιτικούς, έχει ξεκινήσει ή έχει διαταχθεί έρευνα για να λάμψει η αλήθεια. Στη Χιλή, μάλιστα, ξεκίνησε διαδικασία παύσης του Προέδρου της χώρας.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών ας ρίξουν μια ματιά στην απόφαση του κοινοβουλίου του Ισημερινού για να μετρήσουν το μπόι τους πριν συζητήσουν το θέμα. Και ας κρίνουν αν διαθέτουν στοιχειώδη κότσια για να πράξουν το αυτονόητο: «Από τους 137 κοινοβουλευτικούς, οι 105 ψήφισαν υπέρ του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους. Σκοπός: Να διευκρινιστεί αν ο κ. Λάσο παραβίασε τη εντολή του από δεοντολογική άποψη, αφού η νομοθεσία στη χώρα απαγορεύει σε υποψήφιους και δημόσιους λειτουργούς να αποταμιεύουν περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους».

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αναφορές στα «Pandora Papers» για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στοιχειοθετούνται ή αν αποτελούν απλές εικασίες, παρά μόνο μέσα από μια έρευνα. Βεβαίως, ακόμη και τις έρευνες έχουν καταφέρει να τις γελοιοποιήσουν και να τις υπονομεύσουν οι πολιτικάντηδες σε αυτό τον τόπο. Αυτή τη φορά, όμως, καλά κάνουν να επιμετρήσουν ότι δεν θα αποφασίσουν μόνοι τους, με τις συνήθεις περιορισμένου εύρους διαδικασίες. Αυτή τη φορά, θα τους παρακολουθούν οι Βρυξέλλες, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Η ουσία μια είναι. Όσο δεν καθαρίζει το όνομά του ο Νίκος Αναστασιάδης, το άλλοτε «χρυσοπράσινο φύλλο» θα παραμένει κατάμαυρο. Όσο δεν βρίσκει ψήγματα πατριωτισμού ώστε να απαλλάξει τον τόπο από την παρουσία του για να σταματήσουν να τον βομβαρδίζουν από το εξωτερικό, η Κύπρος από «νήσος των αγίων» θα παραμένει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας σαν «νήσος των αγρίων».

Αυτό το «Ρ» που κάνει τη διαφορά, πονάει πολύ! Μας πονάει πολύ Νίκο Αναστασιάδη!

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1318060/rentikolo-kai-sto-evrokoinoboylio-exaitias-soy-proedre