Οι πρίγκιπες της Ελευθερίας…

Print Friendly, PDF & Email

31/10/2021

ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

Εορτάστηκε την περασμένη Πέμπτη το Έπος του ’40. Των ανυπότακτων Ελλήνων που έγραψαν διά του αίματός τους, κατά τρόπον ανεξίτηλο, στα βουνά της Πίνδου και της Ηπείρου, τη λέξη Ελευθερία, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη και τιμή. Συνιστά βαριά υποχρέωση και για τους σύγχρονους Πανέλληνες, αλλά και για τις ηγεσίες μας.

Δυστυχώς, οι εορτασμοί περιορίζονται σε εύηχες διακηρύξεις και σε ευχολόγια, τα οποία δεν έχουν ανάγκη ούτε οι νεκροί μας ούτε η Ιστορία μας, ειδικώς όταν ο πολιτικός μας βίος και οι επιλογές μας βρίσκονται σε αντίφαση με ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας. Και εξηγούμε. Το ’40 δεν σκέφτηκαν ποτέ αν θα μπουν σε διάλογο με τη φασιστική Ιταλία και αν θα υποταχτούν στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού. Έμειναν πιστοί στις παρακαταθήκες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του πολιτικού αξιώματος, Ελευθερία ή Θάνατος. Είπαν ΟΧΙ στην τυραννία και στον φασισμό. Στον εισβολέα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Ο δικός τους ρεαλισμός!

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το Έπος του ’40. Η στρατιωτική προπαρασκευή με τα λιγοστά μέσα που διέθετε η Ελλάς ήταν αμίμητη. Η εκπαίδευση των αξιωματικών και των φαντάρων ήταν παραδειγματική. Το φρόνημα, οι αρχές και οι αξίες των απλών πολιτών, η εντιμότητα, η φιλοπατρία και η αξιοπρέπεια ήταν βαθιά εμπεδωμένες και ριζωμένες στην ψυχή των Ελλήνων. Και σήμερα; Τι συμβαίνει σήμερα; Σήμερα, δεν μας εξηγούν πώς θα απαλλαγούμε από την κατοχή. Δεν μας εξηγούν πώς θα αποτρέψουμε ένα νέο ’74. Δεν μας λένε πώς θ’ απελευθερωθούμε, αλλά μας υποβάλλουν πώς θα υποταχθούμε και πώς θα γίνουμε προτεκτοράτα, και Ελλάδα και Κύπρος, της Τουρκίας. Δεν είναι αυτό το δίδαγμα του ’40. Δεν είναι αυτές οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει.

Το Έπος της 28ης Οκτωβρίου είναι μνημείο αντίστασης και δημοκρατίας. Και την εξύψωσε, μάλιστα, ποιος τη δημοκρατία; Ένας δικτάτορας, ο οποίος προτίμησε να υπηρετήσει αξιοπρεπώς το πατριωτικό του καθήκον, υποστέλλοντας, χωρίς δισταγμό, τη φασιστική ιδεολογική του σημαία. Δεν υποτάχθηκε στον ξένο κατακτητή. Ο Μεταξάς στάθηκε όρθιος απέναντι στην Ιστορία, όπως και κάθε απλός Έλληνας. Συνειδητά. Χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Και αντιμετώπισαν τον πόλεμο, χωρίς δειλία. Με το χαμόγελο στα χείλη! Γι’ αυτό τιμούμε το ΟΧΙ.

Σήμερα οι πολιτικοί μας παραμένουν αγκιστρωμένοι στις διεφθαρμένες καρέκλες της εξουσίας και υποκλίνονται μπροστά στο Τούρκο εισβολέα, εκλιπαρώντας για την υπογραφή μιας συγκαλυμμένης διχοτομικής ομοσπονδίας, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα. Και με περίσσιο θράσος ισχυρίζονται ότι τιμούν το ΟΧΙ, ενώ υπόσχονται στα σαλόνια των ξένων πρεσβειών ότι θα πουν ΝΑΙ! Κατ’ ελάχιστον οφείλουν στις εθνικές επετείους να σιωπούν. Και να μην προκαλούν. Οι νεκροί δεν χρειάζονται ψεύτικα λόγια. Είναι τόσο μεγάλο το Έπος τους, που δεν αντέχει τις μικρότητες της σύγχρονης ηγεσίας μας, η οποία, επειδή δεν μπορεί να σηκώσει το ιστορικό βάρος και τις ευθύνες της, με παθιασμένο τρόπο επιδιώκει να αλλάξει την εθνική μας ψυχοσύνθεση και ταυτότητα. Επιχειρεί μανιωδώς να μας πείσει ότι πρέπει να εξοστρακίσουμε από το μυαλό μας τους πρίγκιπες της Ελευθερίας του ’40, του ’21 και του ’55. Και από περήφανοι νικητές να μετατραπούμε σε αξιοθρήνητοι ηττημένοι. Συνένοχοι της πολιτικής της και των λανθασμένων επιλογών της. Υποτακτικοί κολαούζοι της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ευτυχώς, είναι ισχυρές οι ρίζες της Ιστορίας μας και οι δεσμοί μας μαζί της. Ακόμη αντέχουμε…

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/10/31/oi-prigkipes-tes-eleutherias/