Νίκο Χριστοδουλίδη, τέρμα το κρυφτό, ιδού η Ρόδος…

Print Friendly, PDF & Email

14/11/2021

γράφει ο  Γιώργος Καλλινίκου   

Η δημοσκόπηση της «Κ» για τις προεδρικές εκλογές είναι γεγονός ότι απογείωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τις όποιες φιλοδοξίες του. Παράλληλα, προσγείωσε ανώμαλα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, ως εν δυνάμει υποψήφιος, βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία από την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών. Οργώνοντας την Κύπρο και… τα χωράφια της. Εμφανιζόμενος ως ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα. Σε μια σύγχρονη έκδοση ενός πολυτεχνίτη. Βλέπετε, εκείνη η διαφορά του 32,2% έναντι του φτωχού 7,1% ως προς την καταλληλότητα τους για την προεδρία της Δημοκρατίας βοά… Η απάντηση του Αβέρωφ όταν ρωτήθηκε για τη δημοσκόπηση, όμως, προειδοποιεί για πολλά ακόμη επεισόδια: «Σεβόμαστε τους δημοσκόπους, τη δουλειά τους κάνουν, βγάζουν φωτογραφίες της στιγμής»! Μια φράση όλο νόημα. Με ξεκάθαρο αποδέκτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ότι πρέπει να αναμένει και τις επόμενες φωτογραφίες σε βάθος χρόνου…

Το φαινόμενο του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού έχει αρχίσει πρόωρα η προεδρολογία, αξίζει να αναλυθεί. Αναμφίβολα διαθέτει ένα πολιτικό προφίλ διαφορετικό από εκείνο των πλείστων που κυκλοφορούν στον κυπριακό πολιτικό χώρο. Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τους πολιτικούς καβγάδες με το καφενόβειο ύφος άλλων. Διατηρεί πολιτική ευγένεια, που συνάδει με το συντηρητικό χαρακτήρα της πλειονότητας στην κυπριακή κοινωνία. Εμφανώς εμβολιασμένο ύφος από τη μακρά διπλωματική του καριέρα αλλά και σαφώς συνάδων με τον χαρακτήρα του.

Εύστροφος, με συνήθως πειστική επιχειρηματολογία. Βγάζει ένα πολιτικό ήθος (αφού δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα να εμφανιστούν λεκέδες διαφθοράς) το οποίο επιζητεί η κοινωνία. Με πολλές εμπειρίες λόγω της πολύχρονης δράσης του ως διπλωμάτης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών. Γνωρίζει άριστα το Κυπριακό και κυρίως, τους αντιπάλους του. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι είναι αλάνθαστος. Ποιος είναι όμως;

Η στήλη είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι τον είχε δοκιμάσει σε μια υπόθεση καθαρά ανθρωπιστική. Αφορούσε μια κυπρία μάνα, που της είχε πάρει για χρόνια το παιδί ο σύρος σύζυγος της και έφυγε στη χώρα του. Ο Ν. Χριστοδουλίδης την χειρίστηκε με υποδειγματικά ανθρώπινο και πολιτικό τρόπο μέχρι τέλους. Και αυτό μετράει πολύ. Διότι δείχνει εν πολλοίς το ποιόν του ανδρός.

Όμως, στην πορεία των Προεδρικών, θα συναντά διαρκώς μπροστά του έναν τεράστιο βράχο. Τη συμμετοχή του επί σχεδόν εννιά χρόνια, σε μιαν Κυβέρνηση η οποία διέσυρε την πατρίδα μας ανά την υφήλιο. Ουδέποτε διαχώρισε τη θέση του. Ουδέποτε διαφώνησε δημοσίως με τους αμαρτωλούς χειρισμούς του Προεδρικού, που στιγμάτισαν τον τόπο. Ούτε καν και προσφάτως, όταν το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε τη χαριστική βολή.

Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να υπερβεί αυτό το βράχο. Άλλωστε, σκοπός του άρθρου δεν είναι να εμφανίσει τον γράφοντα ως υποστηρικτή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Θα το επαναλάβω, η στήλη αυτή έχει πολλά χρόνια που ξεπέρασε τέτοιες προτιμήσεις και αυτόν τον πειρασμό.

Εκείνο το οποίο πρέπει να υπογραμμισθεί, είναι πως αν ο Χριστοδουλίδης σκοπεύει όντως να μπει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, τότε οφείλει τάχιστα να φύγει από την Κυβέρνηση. Να διαχωρίσει τη θέση του. Έστω και τώρα. Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάτι νέο και διαφορετικό, οφείλει να αποβάλει αυτό το τεράστιο βάρος. Διαφορετικά, σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους φιλόδοξους στο χώρο του κυβερνητικού στρατοπέδου;

Σαφώς και δεν είναι εύκολο ούτε με τέτοια κίνηση να αποβάλει το προαναφερθέν «αμάρτημα» της παραμονής σε μια Κυβέρνηση που διέσυρε τον τόπο. Τουλάχιστον, όμως, θα του επιτρέψει να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους φιλόδοξους διεκδικητές από το χώρο της δεξιάς παράταξης.

Όσο θα συνεχίζει αυτό το πολιτικό κρυφτό το οποίο παρακολουθούμε, θα επιτρέπει στον Χάρη Γεωργιάδη να του υποδεικνύει ότι οφείλει να περάσει από τις κομματικές διαδικασίες και δεν θα έχει απάντηση. Θα το επαναλάβουμε. Από εκείνη τη διαδικασία δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να επιτύχει. Τα συλλογικά όργανα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο των κομματικών ηγεσιών και του κομματικού μηχανισμού που τις στηρίζει. Όσο θα πλησιάζει προς το χρόνο, που η Πινδάρου θα κινήσει τη συγκεκριμένη κομματική διαδικασία, τόσο θα φλερτάρει με τον τίτλο του διασπαστή. Κι αυτό θα τον φορτώνει διαρκώς με φθορά…

Έγνοια μας δεν είναι οι πολιτικές φιλοδοξίες του Αβέρωφ, του Χριστοδουλίδη ή του Παμπορίδη. Μοναδική μας έγνοια είναι να μπορέσουμε επιτέλους, να επαναφέρουμε το ήθος σε αυτό τον αμαρτωλό χώρο της πολιτικής. Να επικρατήσουν, επιτέλους, ορθόδοξες πολιτικές συμπεριφορές. Με σεβασμό προς ό,τι η πολιτική ηθική επιτάσσει.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αν ο Χριστοδουλίδης θέλει να επικαλείται ότι μπορεί να φέρει το διαφορετικό στο χώρο της πολιτικής, αν θέλει να δικαιολογήσει το ψηλό ποσοστό αποδοχής με το οποίο τον πιστώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, οφείλει να το αποδείξει εμπράκτως. Να τερματίσει το πολιτικό κρυφτό. Να έχει τα κότσια να βγει στο προσκήνιο. Να κοιτάξει το λαό στα μάτια και να του εξηγήσει πώς θα διαφοροποιηθεί από την Κυβέρνηση που διέσυρε την Κύπρο και της οποίας είναι μέλος επί εννέα χρόνια.

Δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι αρκετό για να πείσει τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, το τοπίο είναι ακόμη πολύ ρευστό. Έχει τεράστια σημασία τι θα πράξει και η αντιπολίτευση. Ποιοι άλλοι θα είναι υποψήφιοι. Ποια… φωτογραφία ετοιμάζει ο Αβέρωφ για το μέλλον.

Ασχέτως τούτων, όμως, κάποιος που δεν ξεπήδησε από τις αμαρτωλές κομματικές σχολές και φιλοδοξεί να φέρει το νέο και το διαφορετικό, αυτή τη λεωφόρο οφείλει να ακολουθήσει. Ιδίως, σε μιαν εποχή, που πρωτίστως εκείνο που έχει αξία, είναι να καταπολεμηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Να επανέλθει –όσο αυτό είναι εφικτό- η εντιμότητα στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Αυτό αναμένει ο λαός. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1332360/niko-christodoylidi-terma-to-kryfto-idoy-i-rodos