Ντε φάκτο συσκότιση στην πληροφόρηση στη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email

8/3/2022

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Να πώς λειτουργεί στην εισβολέα Μόσχα η… δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης του δημοσιογράφου!

Δικτατορικά μαθήματα… για το δικαίωμα του δημοσιογράφου να υποβάλλει ερωτήσεις στη «δημοκρατία» της Μόσχας από τη Μαρία Ζαχάροβα, αλλιώς… Τώρα και ποινικό πλέον αδίκημα διά νόμου να επικρίνει ένας τη ρωσική Κυβέρνηση και τον Πούτιν. Η Μαρία Ζαχάροβα υπό το έργο της επιτήρησης! Να συλλάβουν και να φυλακίσουν έλειψε, δίχως δίκη, τον Βρετανό δημοσιογράφο του βρετανικού Sky, όταν αυτός, ο Dominic Waghorn, ρώτησε την κα Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, για τους θανάτους αμάχων πολιτών!

Έτσι, προφανώς, θέλουν κάποιοι να υποτάσσονται και στην ΚΔ οι δημοσιογράφοι, καθώς ενοχλήθηκαν με τις «ελαφρότερες» ερωτήσεις που τόλμησε ο συνάδελφος Χρύσανθος Τσουρούλλης να υποβάλει στον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο, κ. Οσάτσι! Ο οποίος κατά τα άλλα συμπεριφέρεται σαν μουχτάρης της Κύπρου, σαν να είναι η ΚΔ αποικία της Ρωσίας (ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης!), να βγαίνει να απειλεί και εκφοβίζει άμεσα ή έμμεσα, ουσιαστικά να αναμειγνύεται στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας… 

Δημ: «Έχουμε δει ένα συγκρότημα κτηρίου πολιτών να πλήττεται, στην Πλατεία Ελευθέριας στο Χάρκοβο, και κοινοτικά κυβερνητικά κτήρια και είδαμε σωρεία τραυματισμένων πολιτών. Είναι κακοί στον στόχο οι στρατιώτες σας ή όντως λέτε ψέματα γι’ αυτό;»

Ζαχάροβα: « Αν θα υποβάλλεις ερωτήσεις σ’ αυτόν τον τόνο, δεν θα σου μιλήσω. Να υποβάλεις τις ερωτήσεις αυτές στους Βρετανούς πολιτικούς σας, αλλά εδώ να συμπεριφέρεσαι σωστά. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν έπρεπε να είσαι δημοσιογράφος. Με καταλαβαίνεις; Έχω σπουδάσει και εγώ στον τομέα της πληροφόρησης και ξέρω πώς πρέπει να υποβάλλονται ερωτήσεις όταν θέλεις να τοποθετηθείς. Από την αρχή το Υπ. Άμυνας στοχεύει στρατιωτικές υποδομές, όπως είπε σήμερα ο Υπουργός Λαβρόφ. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και πολιτών, αλλά είναι εκπληκτικό που ερωτάς μια τέτοια ερώτηση. Αντιπροσωπεύεις μια χώρα που για χρόνια, για δεκαετίες κάνει αιματηρό πόλεμο με χώρες που δεν έχουν κοινό σύνορο μαζί σας».

Ο εν λόγω δημοσιογράφος ανήκει στο τηλεοπτικό Sky Λονδίνου και είναι μέλος του βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου πουδέχθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα έξω από το Κίεβο και γλύτωσε ως εκ θαύματος. Το βίντεο πρόβαλε και το Sigma το βράδυ του Σαββάτου, 5.3.2022.

Η Ρωσία όντως θέσπισε νέο νόμο που απαγορεύει στους πολίτες της να σπέρνουν «ψευδείς» ειδήσεις για τον στρατό, με ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια. Εν καιρώ που το Κρεμλίνο κατηγορείται το ίδιο για διασπορά προπαγάνδας σχετικά με την εισβολή του στη Ουκρανία. Μεταξύ των απαγορευμένων «ψευδών ειδήσεων» συγκαταλέγονται και οι λέξεις, εισβολή, πόλεμος, δολοφονίες αμάχων. Και επιβάλλονται βαριές καταστολές σε όσους διαμαρτύρονται εναντίον της εισβολής. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι ο στρατός τους κάνει «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και οποιαδήποτε άλλη εισήγηση καπελώνεται ως παραπληροφόρηση που συνεπάγεται σύλληψη! Οι δημοσιογράφοι ΜΟΝΟ ό,ι λέγει η κυβέρνηση πρέπει να μεταδίδουν· τίποτα άλλο. Δεν επιτρέπεται!

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2022/3/8/nte-phakto-suskotise-sten-plerophorese-ste-rosia/