Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως έστρωσε κοιμήθηκε!

Print Friendly, PDF & Email

4/9/2022

γράφει ο  Μιχάλης Ιγνατίου   

Ευρισκόμενος στο «Νησί των Αγίων» λογικό είναι κανείς να εισέρχεται, παρά τη θέλησή του, σε πολιτικές συζητήσεις. Άλλωστε, οι Έλληνες της Κύπρου, είναι… γεννημένοι πολιτικοί. Μοιραίο ήταν να έρθει η συζήτηση και στις αποκαλύψεις του «Φιλελεύθερου» για τις περίφημες διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο από τους Βρετανούς και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να παραδοθεί το νησί στην αγκαλιά της Τουρκίας και του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν. 

Και είναι απορίας άξιο πως πολιτικοί του… παγκόσμιου μεγέθους ενός Άντρου Κυπριανού, ενός Αβέρωφ Νεοφύτου και λοιπών συνοδοιπόρων τους, δεν κατάλαβαν το απλό και το αυτονόητο: ότι στο ελβετικό θέρετρο η Κύπρος οδηγήθηκε σαν αρνί στη σφαγή και σώθηκε την τελευταία στιγμή, διότι (επιτέλους) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σταμάτησε να ακολουθεί τις ΕΝΤΟΛΕΣ της γνωστής κλίκας της Λεμεσού (και των περιχώρων), που τον παρέσυραν σε απίστευτα οδυνηρές υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά. 

Μου προκάλεσε εντύπωση μία κουβέντα που άκουσα: ότι τα έγγραφα που αποκάλυψε «ο Φιλελεύθερος» ήταν γνωστά σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών, διπλωματών, αλλά και δύο επαγγελματιών, του είδους, γραφιάδων. Οι τελευταίοι αντί να τα αποκαλύψουν, λάμβαναν μέρος σε συσκέψεις για να τα παραποιήσουν. 

Όμως, οι χειρότεροι ήταν οι συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη, μέλη του πολιτικού και του διπλωματικού φάσματος, οι οποίοι δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους για να τον προστατεύσουν από τις χυδαίες επιθέσεις των αντιπάλων του και των πρώην συνεργατών του στην επιβολή του ανοσιουργήματος, γνωστού ως «Σχεδίου Ανάν». Γνώριζαν τα πάντα. Είχαν μελετήσει τα πρακτικά. Και άφησαν μόνο τον Πρόεδρο της Κύπρου να λοιδορείται σε παγκόσμιο επίπεδο και να κερδίζει η κατοχική Τουρκία στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες και αλλού, ότι τάχατες, αυτή ήθελε λύση, και ο κ. Αναστασιάδης την απέρριψε.  

Τι να πούμε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ότι όπως έστρωσε κοιμήθηκε; Τι άλλο; Ότι είναι μεγάλη υπόθεση η επιλογή των συνεργατών ενός ηγέτη; Ότι χρειάζεται… τέχνη να επιλέγει σχεδόν πάντα τους χειρότερους συνεργάτες; Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Να θυμίσω μήπως την αρχική ομάδα των συνεργατών του, τους οποίους επιβράβευσε με ηγεμονικούς μισθούς αλλά και θέσεις, οι οποίες τους γέμισαν με ευρώ τους λογαριασμούς τους; Και οι οποίοι ηγήθηκαν της εκστρατείας στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και αλλού για να ρεζιλέψουν τον κ. Αναστασιάδη και την Κύπρο και να τον οδηγήσουν σε γονυπετείς απολογίες μπροστά στους χαρτογιακάδες γραφειοκράτες των Βρυξελλών; Είναι πάρα πολλοί οι συνεργάτες του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσοι στάθηκαν πραγματικά δίπλα του; Δύο; Άντε τρεις… 

Να μιλήσουμε για το κόμμα του και τον πρόεδρό του τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που έβαλαν και αυτοί το… λιθαράκι τους στην εκστρατεία απαξίωσης του κ. Αναστασιάδη; Δεν γνωρίζει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνέβαλε για να τον κατηγορεί το σύμπαν ότι είναι «ένας διεφθαρμένος ηγέτης»; 

Με ρώτησαν γιατί αποκάλυψα τα έγγραφα, όντας ένας αντίπαλος του κ. Αναστασιάδη (στο εθνικό θέμα) του Κυπριακού. Η δημοσιογραφία που έμαθα και ασκώ λειτουργεί με άλλο τρόπο. Δεν γράφω για να καλύψω λεγόμενους φίλους και συναγωνιστές. Τα έγγραφα αποκαλύπτονται ακόμα και αν αντιστρατεύονται τα όποια συμφέροντα, ακόμα -αν θέλετε- και τα δικά μου. Η ομάδα μας δεν είχε μόνο τα έγγραφα, αλλά και τα ανέλυσε με ορθό τρόπο. Επίσης δημοσιεύσαμε και φωτοτυπίες για να μπορεί ο αναγνώστης να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. 

Άρα, όταν καθίσαμε κάτω και συζητήσαμε το θέμα, δεν μπήκε ποτέ στην κουβέντα αν πρέπει να δημοσιευθούν ή όχι. Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την απόφαση ότι ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ. Σίγουρα τέθηκε στην κουβέντα το γεγονός ότι τα έγγραφα θα τύχουν εκμετάλλευσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή τον δικαίωναν. Ήταν ένας κίνδυνος αυτός. Και όπως αποδείχθηκε δεν έχασε ευκαιρία να σπεύσει να εκμεταλλευθεί τα απόρρητα έγγραφα. «Καλώς», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, όταν θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Πολύ κακώς», συμπληρώνω εγώ. 

Όμως για όλα τα μέλη της ομάδας, το θέμα ήταν άλλο. Τα έγγραφα κονιορτοποιούσαν το αφήγημα της Τουρκίας, ότι δήθεν δέχθηκε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και διαγραφή των εγγυητικών «δικαιωμάτων» της. Και ότι δήθεν ο Αναστασιάδης απέρριψε αυτή τη φοβερή και τρομερή… προσφορά των αντιπροσώπων του Αττίλα. Μόνο για τον λόγο αυτό, έπρεπε να δημοσιευθούν, και ας διασωζόταν και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έχει μία πορεία στο Κυπριακό πολύ κακή. Αλλά σίγουρα στο Κραν Μοντανά δεν είχε ευθύνες για το ναυάγιο. Τους τις φόρτωσαν οι Εγγλέζοι, οι ανεκδιήγητοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών σε συνεργασία με την Τουρκία και οι συνοδοιπόροι τους στην Κύπρο. 

Ευρισκόμενος, λοιπόν, στο νησί με μερικά μέλη της ερευνητικής ομάδας, είχαμε την ευκαιρία με την ησυχία μας να μελετήσουμε τα πλήρη πρακτικά της μοιραίας νύχτας του Κραν Μοντανά, όταν με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, ένα ανεκτίμητο θησαυρό.  

Βεβαίως, είμαστε ακόμα στο στάδιο της επιβεβαίωσης και οι πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς, μέσα και έξω από την αίθουσα, το παίζουν «βαριά πεπόνια». Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, να είναι βέβαιοι γι’ αυτό. Και τα απόρρητα πρακτικά, λέξη προς λέξη, θα γίνουν κτήμα των πολιτών. Μετά από τη δημοσίευση, όσοι προώθησαν το αφήγημα των Τούρκων, με ονόματα και διευθύνσεις, θα αναγκαστούν να απολογηθούν. Ναι, θα δημοσιεύσουμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος τα ονόματά τους, εφόσον επιβεβαιώσουμε απόλυτα τα πάντα γύρω από το απόρρητο ντοκουμέντο. 

Όσον αφορά τον κ. Αναστασιάδη, είναι αργά πια να μάθει να επιλέγει τους καλούς συνεργάτες. Είναι μύρια τα λάθη του στον τομέα αυτό… 

Δυστυχώς, λίγο-πολύ, εντοπίζονται τα ίδια λάθη και στην Αθήνα. Παρακολουθώντας από κοντά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μου ήρθε στο μυαλό η φράση: «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» 

Ένας Πρωθυπουργός που τον εξέλεξαν οι πολίτες με μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει με παραίτηση. Και μέχρι τις εκλογές θα είναι όμηρος των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Και μία αναφορά στον Μιχαλάκη Παρίδη. Από τις αφηγήσεις των συγγενών και των φίλων του, ήταν ένας ανιδιοτελής Πατριώτης που είχε ανοιχτή την καρδιά του για όλους. Ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα του αντι-αποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, που είπε την περίφημη φράση, η οποία έμεινε για πάντα στην ιστορία: «Οι Αγωνιστές της Ελευθερίας δεν παραδίδονται, Νικούν ή Πεθαίνουν». Έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Κύπρου μας. Θα τον θυμόμαστε και θα τον αγαπούμε για πάντα. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Να μην νομίζει ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς ότι ξέχασα το ατόπημά του: αρνείται να ενημερώσει τον Ελληνισμό στην Κύπρο και αλλού ποιον προεδρικό υποψήφιο προωθεί στην Κύπρο ο αυταρχικός ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Καλάααα…  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ατόπημα από την οργανωτική επιτροπή σε μνημόσυνο ήρωα της ΕΟΚΑ, σε κάποιο κυπριακό χωριό. Κάποιοι… αόρατοι, μας είπαν, φρόντισαν να κατατεθούν τα στεφάνια του Δημοκρατικού Συναγερμού (και της… κουτσής Μαρίας του ΔΗΣΥ), και αποκλείστηκαν όσοι δεν είναι αρεστοί στο «ιερατείο» του κόμματος. Ντροπής πράγματα. Διότι οι ήρωες ανήκουν στον Κυπριακό Ελληνισμό και όχι σε ένα κόμμα, τον ΔΗΣΥ, ούτε στους συγγενείς τους. 

Άλλωστε, το κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου υποστηρίζει τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Επίσης, σημειώνω ότι αν δεν έπεφταν ηρωικώς μαχόμενοι οι αντάρτες της ΕΟΚΑ, οι συγγενείς τους θα ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. 

http://mignatiou@aol.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1545278/o-proedros-anastasiadis-opos-estrose-koimithike