Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, διεξάγεται την Τετάρτη η Πολυεθνική Άσκηση “ΝΕΜΕΣΙΣ – 2016”

Print Friendly, PDF & Email

Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, διεξάγεται την Τετάρτη η Πολυεθνική Άσκηση “ΝΕΜΕΣΙΣ – 2016”

 

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 7/10/2016 17:14

Η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία “NEMEΣIΣ – 2016” θα διεξαχθεί για τρίτο συνεχόμενο έτος, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, από τις  πρωινές   μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και  πλοίων των ιδιωτικών των εταιρειών EDT και PETRONAV.

Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και Ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΜΜΑΔ Αστυνομίας, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φιλίων κρατών  καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Κατά την άσκηση θα εφαρμοστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.

Η φετινή άσκηση «NEMEΣIΣ 2016», θα διεξαχθεί παράλληλα με το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ΚΣΕΔ μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες και 4 Διεθνείς Οργανισμούς. Η  διεθνής αυτή συνάντηση αποσκοπεί στη δημιουργία περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα Έρευνας Διάσωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία το ΚΣΕΔ συμμετέχει την εκπόνηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω δορυφόρου την άσκηση για εξαγωγή συμπερασμάτων και διδαγμάτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την έκδοση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.