Έρευνα: Κατρακυλά η αποδοχή Χριστοδουλίδη – Θα έμενε εκτός β΄ γύρου αν είχαμε σήμερα εκλογές

Print Friendly, PDF & Email

7/2/2024

γράφει ο Φρίξος Δαλίτης

7 Φεβρουαρίου 2024, 14:04

Ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, η εικόνα του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατρακυλά σε σημείο που αν είχαμε σήμερα ξανά εκλογές και με τους ίδιους υποψήφιους θα έμενε εκτός β΄γύρου.

Σύμφωνα με την έρευνα που ενεργήθηκε από την L.S.Prime Market Research & Consulting Ltd, για λογαριασμό της εταιρείας RED WOLF PR and Advertising, στο ερώτημα αν είχαμε σήμερα εκλογές o Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν τρίτος πίσω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, μόνο το ένα τρίτο αυτών που ψήφισαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πέρσι θα τον ξαναψήφιζαν. Η συγκεκριμένη έρευνα θα επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο.

Πέραν αυτού, από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει πολύ χαμηλή αποδοχή ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων των κομμάτων της συμπολίτευσης. Είναι επίσης εμφανής η δραματική μείωση της δημοφιλίας του Προέδρου καθώς έχει πλέον σε ποσοστό 45% αρνητική εικόνα.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή» οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής:

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 22%

Αβέρωφ Νεοφύτου: 17%

Νίκος Χριστοδουλίδης: 16%

Χρίστος Χρίστου: 8%

Άλλο: 6%

Κανένα: 18%

Στο ερώτημα επίσης για τη γνώμη τους, με βάση τι ψήφισαν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πέρσι, οι ψηφοφόροι του Νίκου Χριστοδουλίδη σε ποσοστό 33% δήλωσαν ότι έχουν αρνητική γνώμη, θετική έχει το 37% ενώ ένα ποσοστό 30% δήλωσε πώς δεν έχει ούτε αρνητική ούτε θετική.

Με βάση την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2021, από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ θετική εικόνα για τον Πρόεδρο έχει το 23%, του ΑΚΕΛ 8%, του ΔΗΚΟ 48%, του ΕΛΑΜ 17%, της ΕΔΕΚ 22%, της ΔΗΠΑ 20% και των Οικολόγων 10%.

Ακόμα πιο ενδεικτική της αρνητικής εικόνας της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι ότι ο πιο δημοφιλής υπουργός του είναι… ο «Κανένας».

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα καταγράφεται ένα ντέρμπι ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για την πρωτιά στις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας και οι δύο από ένα ποσοστό 19%, με το ΕΛΑΜ να φαίνεται ότι εδραιώνεται στην 3η θέση, μάλιστα, με διψήφιο αριθμό με ποσοστό 10% έναντι 8% του ΔΗΚΟ που υποχωρεί στην 4η θέση με ποσοστό 8%. Μάχη για την 5η θέση δίνουν ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με ποσοστό 3% το καθένα ενώ οι Οικολόγοι ακολουθούν με 2%.

Η αξιοπιστία των κομμάτων συνεχίζει να βρίσκεται στον πάτο καθώς μόλις το 4% των πολιτών δηλώνει εμπιστοσύνη απέναντι τους.

Ταυτότητα έρευνας:

Μέγεθος Δείγματος:                                      Σύνολο 868 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

Κάλυψη:                                             Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές

Δειγματοληψία:                                  Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη

Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών:          CAΤI (Computer Aided Telephone Interviews)                                                                    από ερευνητές της Prime

Συμμετέχοντες:                       

          Άτομα ηλικίας 18+ ετών

Ομάδα Έργου:                                    8 Ερευνητές & 1 Επιθεωρητής

Περίοδος Συλλογής Δεδομένων:                    22/01/2024 – 26/01/2024

Στατιστικό Σφάλμα:                                      +/- 3,4% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)     

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1436019/erevna-katrakila-i-apodochi-tou-christodoulidi-tha-emene-ektos-v%ce%84girou-an-ichame-simera-ekloges/