14/5/2024
γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου
Η κοινή γνώμη μίλησε. Με εκκωφαντικό μάλιστα τρόπο. Η δημοσκόπηση του Philenews δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση. Το συντριπτικό ποσοστό του 83% βροντοφώναξε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε σχέση με την κορυφαία σύγκρουση της Γενικής Εισαγγελίας με τον Γενικό Ελεγκτή. Ουσιαστικά, η κοινωνία δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς τους οποίους δεν έκανε ο Πρόεδρος. Διότι μια γενικόλογη αναφορά του ότι είχε κάνει προσπάθειες, σαφώς και δεν έπεισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Τη θέση αυτή είχε εκφράσει και η στήλη, πριν καν ο Γενικός Εισαγγελέας υποβάλει την αίτησή του στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικαλούμενος «ανάρμοστη συμπεριφορά». Πλέον, όμως, έχει καταγραφεί και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό επειδή το μέγεθος του δείγματος (6.007 άτομα απάντησαν επιτυχώς στην έρευνα) είναι τεράστιο για δημοσκόπηση και διασφαλίζει την έγκυρη αντιπροσωπευτικότητα της κοινής γνώμης.
Μάλιστα, στην έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν περιορίζονται, απλώς και μόνο στην καταγραφή της διαφωνίας τους με τον απαθή τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος αντιμετώπισε μια τέτοια κορυφαία σύγκρουση δύο από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς. Προχωρούν να υποδείξουν και πώς ανέμεναν από τον Πρόεδρο να δράσει σε μια τέτοια σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 63%, απάντησε ότι ανέμενε να δράσει για να υπάρξει “Ουσιαστική επίλυση του προβλήματος”. Ποσοστό 26% απάντησε ότι ανέμενε να ασκήσει “Πολιτική πίεση για επίλυση του προβλήματος”. Και ένα ποσοστό 20% απάντησε ότι ανέμενε “Διάλογο με τους θεσμούς” ώστε να υπάρξει λύση.
Η στάση της κοινωνίας είναι η απολύτως λογική και αναμενόμενη για κάθε Πρόεδρο, ο οποίος ανταποκρίνεται στον όρο «ηγέτης». Είναι τραγικό να αντικρίζεις μπροστά στη θλιβερή εξέλιξη της σύγκρουσης Γενικού Εισαγγελέα-Γενικού Ελεγκτή, έναν Πρόεδρο να φοβάται και τη σκιά του. Να παρακολουθεί σαν απλός θεατής εκτός αρένας την αναμενόμενη σφαγή των μονομάχων. Να επιλέγει να νίπτει τας χείρας του. Εύλογα αναρωτιέται ο κάθε σώφρων πολίτης τι μπορεί να αναμένει από έναν τέτοιο Πρόεδρο. Ιδίως αν προκύψει κατά τη διάρκεια της θητείας του κάποια επικίνδυνη κρίση.
Και βεβαίως, με την ανύπαρκτη παρέμβασή του, επιτρέπει και στον κάθε καχύποπτο αυτού του τόπου να σκεφτεί πως, ενδεχομένως, να μην παρεμβαίνει επειδή συμφωνεί με την ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα. Υποψία η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την στιγμή, που η μία πλευρά, του Γενικού Ελεγκτή, δηλώνει πως δεν έγινε προς το μέρος της η παραμικρή κίνηση από το Προεδρικό ενώ η άλλη πλευρά, του Γενικού Εισαγγελέα, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τον Πρόεδρο.
Το πρόβλημα για τον Πρόεδρο μεγιστοποιείται εξαιτίας του γεγονότος ότι η εν λόγω ποντιοπιλατική στάση στη συγκεκριμένη σύγκρουση δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα στους 14 μήνες της προεδρικής του θητείας αλλά τον κανόνα.
Έστω και την υστάτη, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε στον κύριο Χριστοδουλίδη. Δεν μπορεί να μιμείται με απαράμιλλο ταλέντο τον Πόντιο Πιλάτο. Να τηρεί ίσες αποστάσεις. Μακρινές αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Δεν μπορεί να περιορίζεται να χαρακτηρίζει θλιβερή την εξέλιξη. Προσπερνώντας τον κίνδυνο για τον τόπο. Παραγνωρίζοντας την ευθύνη του ηγέτη μπροστά σε μια τέτοια θλιβερή εξέλιξη και ακόμη χειρότερα, μπροστά στον κίνδυνο που αυτή επισείει για τον τόπο. Δεν μπορεί να επαναλαμβάνει από την αρχή της διακυβέρνησής του, αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Να κόπτεται μόνο για το πώς ο ίδιος θα αποφύγει και το παραμικρό ψήγμα πολιτικού κόστους για τον εαυτό του.
Ο Πρόεδρος ενός κράτους πρέπει να διαθέτει τόλμη κύριε Χριστοδουλίδη. Αποφασιστικότητα. Υπευθυνότητα. Να μπαίνει μπροστά και να φρενάρει κάθε επιζήμια για τον τόπο συμπεριφορά. Ιδίως από κορυφαίους θεσμούς. Δεν κρύβεται. Ένας Πρόεδρος πρέπει να είναι ηγέτης. Αυτό χρειάζεται ο τόπος. Όχι Πόντιο Πιλάτο. Ούτε και καθηγητή δημοσίων σχέσεων. Η ουδετερότητα μόνο καταστροφική είναι.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας επαναλάβουμε κύριε Χριστοδουλίδη: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθήκον να χρησιμοποιήσει το κύρος του αξιώματός του για να πετύχει εξομάλυνση ή έστω ξεκαθάρισμα των διαφορών. Ένας σοβαρός Πρόεδρος αυτό πράττει και δεν επιλέγει να νίψει τας χείρας του. Έτσι αξιοποιείται το πολιτικό βάρος ενός ηγέτη. Για όποιον το διαθέτει βεβαίως!
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1468430/diavases-tin-erevna-proedre-83-sou-fonaxe-papse-na-ise-pontios-pilatos/