Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Κάιρο

Print Friendly, PDF & Email

Κοινή συνέντευξη Τύπου

του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Κάιρο

 

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας

11/10/2016 17:53

Στην ισχυρή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο – Ελλάδα – Αίγυπτο αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις διαβουλεύσεις που είχαν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στο Κάιρο.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη των εργασιών της Τριμερούς, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία αυτή που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 αντανακλά τη σημασία και την πεποίθησή μας για την ανάγκη θέσπισης αυτού του μηχανισμού, προκειμένου να καταστεί μοντέλο συνεργασίας και καλής γειτονίας και λόγος για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι με την ανταλλαγή απόψεων εμπλουτίζεται η τριμερής συνεργασία, σημειώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις τρεις χώρες για την ποιότητα της συνεργασίας τους.

«Οι συνομιλίες σήμερα επικεντρώθηκαν στην επίσπευση της εργασίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς», όπως η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος στην Μεσόγειο, ο τομέας των λιμανιών, η γεωργία και ο τουρισμός, με στόχο την αύξηση θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος Sisi είπε ακόμη ότι τις συνομιλίες απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Συρία, το Παλαιστινιακό και άλλα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Sisi εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση σήμερα στο Κάιρο, της τέταρτης Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο Sisi για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή τόσο προς τον ίδιο όσο και στον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Τόνισε δε ότι «η σημερινή συνάντηση, σε επίπεδο Κορυφής, υπήρξε, κατά την άποψή μου, απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των λαών των τριών χωρών και όχι μόνον.

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν πάνω από όλα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που η θεσμοθετημένη πλέον συνεργασία μας αποσκοπεί, χωρίς να λειτουργεί ενάντια –και αυτό το έχουμε τονίσει και ο τρεις- σε όποιο τρίτο κράτος, να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού και συζητήσαμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της τεχνολογίας και σωρείας άλλων, που μέσα από την Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο, θα καταγράφονται και θα υλοποιούνται. Η δημιουργία αυτής της Επιτροπής άρχισε να υλοποιεί πλέον την έμπρακτη και υπαρκτή συνεργασία και να μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα έργα. Σήμερα, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς. 

Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε –και το υπογραμμίζω- την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Έναν ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, λόγω και μεγέθους και αρχών και συστήματος, η φίλη χώρα Αίγυπτος.

Ανταλλάξαμε την ίδια στιγμή, απόψεις όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, όπως, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη, αλλά και για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές αυτές προκλήσεις.

Την ίδια ώρα, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Sisi και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να εξηγήσω πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού βρίσκονται οι αποκλίσεις ή οι διαφωνίες. Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν δεν μπορεί να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την αμέριστη συμπαράσταση στα φόρα που συμμετέχει και ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για τη στήριξη που προσφέρει με σταθερότητα για χρόνια σε ό,τι αφορά στη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η Αίγυπτος υπήρξε πάντα φίλη και στενά συνδεδεμένη μαζί μας χώρα. Η σχέση μας όμως τα τελευταία χρόνια από την άνοδο του Προέδρου Sisi στην εξουσία θα πρέπει να πω ότι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις, αλλά και τη στήριξη προς μια μικρή γείτονα χώρα που υποφέρει δυστυχώς από επιβουλές τρίτων.

Ταυτόχρονα, ευγνωμοσύνη εξέφρασα και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και ανιδιοτελής και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που εκφράζει και τα συναισθήματα του κυπριακού λαού γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, κοινή ήταν η αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας, αλλά και προσφέροντας προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρώπη.

Συζητήσαμε ταυτόχρονα τρόπους, ως μεσογειακές χώρες, για τη δημιουργία μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, την εκπαίδευση και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Υιοθετήσαμε, επίσης, δύο Κοινές Διακηρύξεις Προθέσεων που θέτουν, η πρώτη τα θεμέλια για στενή συνεργασία στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δεύτερη, καθορίζει σε γενικές αρχές τους τομείς για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών, λιμανιών και εν μέρει τουρισμού.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα, για ακόμη μια φορά, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση και να διαβεβαιώσω τόσο τον Πρόεδρο, όσο και τον φίλο Πρωθυπουργό Αλέξη, ότι προσβλέπω στη συνέχιση και την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας επ’ ωφελεία όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής. Προσβλέπω στην 5η Κοινή Συνάντηση μας που θα έχω τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω στην Λευκωσία».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή. Στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι «στον τομέα της ενέργειας σήμερα συζητήσαμε για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.

Συζητήσαμε, παράλληλα, για την συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών μας.

Υιοθετήσαμε Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για τη συνεργασία μας στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.

Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία μας.

Επίσης, για τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στους τομείς των δικτύων και μεταφορών, καθώς και για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και για τη συνεργασία μας σε ένα κρίσιμο τομέα, αυτόν της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής για τη συνεργασία εταιριών πληροφορικής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στον διάλογό μας για τις περιφερειακές εξελίξεις, τον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και τη συνεργασία μας για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω κάτι: Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών Διεθνών Συνθηκών.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται, σε αυτήν τη δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως τονίσαμε και κατά τη Διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών.

Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται –και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Και η ασφάλεια στην Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει.

Για αυτόν τον λόγο η ενεργοποίηση του Συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Συμφωνήσαμε, επίσης σήμερα, ότι απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια στρατηγική που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Συρία και εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στην Λιβύη, με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών της αιτίων.

Επαναλάβαμε τέλος τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους. Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας».

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/93942D8721133820C22580490051C053?OpenDocument&L=G

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.