Διεθνή Διάσκεψη αρχές Μαρτίου ζητούν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Print Friendly, PDF & Email

01.02.2017 13:37

Γιώργος Καυκαλιάς

Διεθνή Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου, ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη, οι Αναστασιάδης-Ακιντζί.  

Με μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

  1. Οι δυο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συναντήσεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο, εντός Φεβρουαρίου. 
  2. Οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών θα συνεχίσουν τις συχνές τους συναντήσεις
  3. Οι δυο ηγέτες καλούν τα Ηνωμένα Έθνη, να προετοιμάσουν σε συνεργασία με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, το έδαφος για συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην πει πολλά για τα όσα έχουν συζητηθεί, τονίζοντας ότι “όσο πιο λίγα λέμε τόσο περισσότερο βοηθούμε όλη τη διαδικασία και την προσπάθεια που κάνουμε”. 

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών. 

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».  

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί σήμερα το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χτεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη σημερινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».   

Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα». 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/401599/diethni-diaskepsi-arxes-martiou-zitoun-anastasiadisakintzi#.dpuf