Ποια νέα, αντιτουρκική στρατηγική στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

23 Απρίλιος 2017

Σημερινή

Πριν από 2.500 χρόνια, ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου συμβούλευε τον ηγεμόνα του ότι η μεγαλύτερη νίκη σε έναν πόλεμο είναι να επιβληθείς στον εχθρό σου χωρίς να τραβήξεις το σπαθί σου ή – σήμερα – χωρίς να ρίξεις μία ντουφεκιά. Αυτό επιχειρεί η κατοχική Τουρκία με τις τελευταίες προκλήσεις της, με τη νέα εισβολή του «Βάρβαρου» και τις έρευνές του ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου μας, καθώς και με τις στρατιωτικές ασκήσεις βόρεια της Κερύνειας μας ή με άλλες απειλές, εκβιασμούς, κτλ. Η τουρκική αυτή τακτική είναι γνώριμη σε όσους τη μελετούν και την αναλύουν. Υπό την σκιάν και τον ζόφο αυτών των καταστάσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον υποτελή της Τουρκίας, τον Ακιντζί. Όταν επέστρεψε στο προεδρικό, δήλωσε πως «το κλίμα ήταν καλό»! Πρόκειται για αφόρητο και αχώνευτο εμπαιγμό της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Αναστασιάδης νομίζει ότι μπορεί να εμπαίζει και να περιπαίζει τους πολίτες για όσα ο ίδιος αδυνατεί, δεν θέλει και δεν μπορεί να κατανοήσει, και ανάλογα να πράξει ή και να αντιδράσει. Τι μας συμβουλεύει, κατ’ εντολήν του Προέδρου, ο Κυβ. Εκπρόσωπος; Να μην παίξουμε, λέγει, το επικοινωνιακό παιγνίδι των Τούρκων, πρώτον, για να μη συμβάλουμε στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών». Και, δεύτερον, για να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Να επισημάνουμε πως ο πρώτος που ήρξατο χειρών ολεθρίων ήταν ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος συναίνεσε στην αναστολή του ερευνητικού έργου για το φυσικό αέριο, για να μη διαταραχθεί το… κλίμα των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος αποχώρησε το 2014 από τις συνομιλίες και αργότερα επέστρεψε περίπου εκλιπαρών, χωρίς να θέσει ούτε έναν όρο.

Με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις και εκβιασμούς, η αντιπολίτευση θέτει ξανά επί τάπητος την εισήγησή της για αλλαγή στρατηγικής. Αυτή η θέση προκάλεσε την μήνιν του συναγελαζόμενου με το ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ο οποίος ειρωνεύεται την αντιπολίτευση ότι είναι μόνο λόγια και δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόκειται για ενσυνείδητο καραμπινάτο ψεύδος του ΔΗΣΥ -και του προεδρικού- αφού εδώ και καιρό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στον Πρόεδρο πολυσέλιδες εισηγήσεις, προτάσεις και ιδέες. Πού βρίσκονται; Στον κάλαθο των αχρήστων! Γιατί; Διότι, πρώτον, ο Ν. Αναστασιάδης και το θλιβερό ΔΗΣΑΚΕΛ αγκιστρώθηκαν σε μια διαδικασία συνομιλιών που όχι μόνο λαθροβιώνει, αλλά και εξαναγκάζει τον Πρόεδρο να προβαίνει συνεχώς σε νέες υποχωρήσεις, για να εξημερώσει το ακόρεστο τουρκικό θηρίο.

Δεύτερον, ο Ν. Αναστασιάδης και το ΔΗΣΑΚΕΛ δεν έχουν σχέδιο Β’, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των τουρκικών αξιώσεων στις συνομιλίες, αλλά και για να γνωρίζουν ποιαν εναλλακτική πολιτική θα ακολουθήσουν. Τρίτον, εξ αυτού, Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Άντρος μένουν κολλημένοι σε μια αδιέξοδη διαδικασία, η οποία οδηγεί αφεύκτως στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Έστω και αύριο, Πρόεδρος και εθνοσύμβουλοι ας μελετήσουν, επιτέλους, και ας ομοφωνήσουν επί του πρακτέου, με αφορμή και πάλι τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Η στάση αναμονής, το «βλέποντας και κάνοντας» και ο κατευνασμός είναι τραγικές κωμικότητες ευθυνόφοβων πολιτικάντηδων.

Η Τουρκία επιτίθεται συνεχώς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι στόχοι της είναι ξεκάθαροι εδώ και δεκαετίες! Πέραν της αταλάντευτης εμμονής στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου της Κύπρου στην ΑΟΖ μας, των συμμαχιών με γειτονικές και φίλες χώρες, της συμμετοχής μας στην ΕΕ και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών που διανοίχθηκαν και εξυπηρετούν την ΕΕ και άλλους μεγάλους παίκτες, η πολιτική ηγεσία οφείλει, επιτέλους, να συμφωνήσει και να χαράξει μιαν αντιτουρκική στρατηγική, η οποία να προκαλέσει, έστω και τώρα, κόστος στην Τουρκία. Υπάρχουν ιδέες, προτάσεις και εισηγήσεις. Αύριο, ας ξεκινήσει η μελέτη και η ομόφωνη υλοποίησή τους. Διαφορετικά, να αναμένουν όλοι ακόμα χειρότερες, βιαιότερες και σκληρότερες τουρκικές επιθέσεις κατά της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/424282/poia-nea-antitourkiki-stratigiki-sto-kypriako#sthash.ZTO9mgIE.dpuf