Θέλουν την Κύπρο Ενεργειακό Κέντρο

Print Friendly, PDF & Email

10 Ιουνίου 2017  

του   Aντρέα Πιμπίσιη   

Επιμετρώντας τα συν και τα πλην από το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, στο κεφάλαιο Ενέργεια τα θετικά είναι πολλά και σημαντικά. Σε πολιτικό επίπεδο είναι η πλήρης στήριξη της αμερικανικής διακυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφού έρχονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil αποτελούν ακόμα πιο σημαντική στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου.

Στη βάση αυτών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει μαζί με τους υπουργούς του… γεμάτος ενέργεια. 

Η αναφορά του Στιβ Γκρίνλι για τους στόχους του κολοσσού ExxonMobil, για το πώς η εταιρεία βλέπει την Κύπρο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ή να παραγκωνιστεί. Ο πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company, Στιβ Γκρίνλι, είπε ότι «το όραμά μας, που πιστεύω όλοι συμμερίζεστε, είναι πως η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο και ελπίζουμε να βρούμε αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».

Είπε ακόμα ότι από την ημέρα της υπογραφής των συμβολαίων τον Απρίλη η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα «αρχίζοντας τις έρευνές μας και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά. Και είμαστε ευτυχείς για αυτό. Βρισκόμαστε στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, μας γνωρίζετε, χαιρόμαστε που εργαζόμαστε εκεί, είμαστε καλοί φίλοι και αυτό μας βοήθησε να προχωρήσουμε με τη νέα φάση».

Πρόσθεσε ότι μια επιτυχία θα οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Ανέφερε, τέλος, ότι «έχουμε ένα συνέταιρο που έχει μεγάλη πείρα στο LNG, την Qatar Petroleum, και εργαζόμενοι μαζί ως ομάδα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις».

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τα μηνύματα που έλαβε, γι’ αυτό και μίλησε για μια «καταπληκτική εβδομάδα». Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και έτσι να πραγματοποιηθούν οι ελπίδες της Κύπρου τόσο προς όφελος της ίδιας της χώρας όσο και της περιοχής ευρύτερα.

Πολιτικές διαβεβαιώσεις

Εάν οι σχεδιασμοί της ExxonMobil υλοποιούν έργα, τότε η πολιτική στήριξη από πλευράς αμερικανικής διοίκησης παρέχει μια ομπρέλα προστασίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις ΗΠΑ, Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση εντός της ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσα κάνει, ιδίως για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τον διαβεβαίωσε ότι μεταξύ ΗΠΑ – Κύπρου υπάρχει ένας στρατηγικός συνεταιρισμός. Είπε πως ιδιαίτερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Κύπρος είναι ειδικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ έκανε μνεία στα ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Παράλληλα ο κ. Πενς είπε πως οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικά κράτη, καθώς η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται έντονα ο Πρόεδρος Τραμπ και, στο πλαίσιο αυτό, ειδικό ενδιαφέρον για τον Αμερικανό Πρόεδρο έχει και η Κύπρος.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ έχει βαθύνει και ο ίδιος, από την πρώτη μέρα της εκλογής του, έκανε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου με στόχους: Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και, δεύτερον, την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κ.λπ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και ανέφερε στον κ. Πενς συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς αυτούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και πώς μπορεί η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως κοινές ασκήσεις κ.λπ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος, λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, να βοηθήσει στο Μεσανατολικό και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.

Μίλησε για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, και τα ενεργειακά. Στο ζήτημα αυτό έγινε μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας και την ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την ExxonMobil.

Επίσης μίλησε για τις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή της έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων της TOTAL στις 13 Ιούλιου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/405913/theloyn-tin-kypro-energiako-kentro