Τι έλεγαν Ελληνοκύπριοι βουλευτές στην Κύπρο  για  τους  Τούρκους έποικους το 1992!

Print Friendly, PDF & Email

Δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουν 2017

Και που φθάσαμε σήμερα…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Το άρθρο  αυτό έρχεται ως συνέχεια   του προηγούμενου μου με τίτλο  «Το έγκλημα πολέμου και η μεγαλύτερη μας ήττα…» για  την  επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου γιατί μίλησε για το συνεχιζόμενο και ατιμώρητο ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ εκείνο του τουρκικού εποικισμού  στα κατεχόμενα, που μας ζητούν να νομιμοποιήσουμε…

Στις 23 Ιανουαρίου 1992 είχα με άρθρο μου αναφερθεί στο καυτό θέμα του εποικισμού στα κατεχόμενα και τεκμηριώσει με στοιχεία πως το θέμα αποχώρησης όλων των κουβαλητών εποίκων δεν είχε τύχει της πρέπουσας προσοχής και προτεραιότητας.

Ήταν τότε που ο μ. σκιώδης υπουργός των Εξωτερικών της βρετανικής Εργατικής Αντιπολίτευσης  Τζέραλτ Κάουφμαν είχε τοποθετηθεί υπέρ της αποχώρησης όλων των εποίκων σε ομιλία του στο Μπράιτον.

Επειδή όμως υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις στην Κύπρο όσον αφορά την αποχώρηση όλων των εποίκων,  είχα στείλει επιστολή στις 8 Ιανουαρίου 1992,  σε όλους τους βουλευτές της Κυπριακής Βουλής ζητώντας τους να τοποθετηθούν.

•Στις 23 Φεβρουαρίου 1992 δημοσίευσα,  στην τότε εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’ της Λευκωσίας,  (και στα Νέα Λονδίνου) ορισμένες από τις απαντήσεις που είχα λάβει.

Σήμερα και με την πάροδο 25 χρόνων από το 1992, και τις υποχωρήσεις που έγιναν έκτοτε  στο θέμα των εποίκων και όχι μόνον, αποδοχή παραμονής  50,000 κατά την προεδρία Δημήτρη Χριστόφια (όταν ακολούθησε και ο ισχυρισμός ότι και η κυβέρνηση μ. Τάσσου Παπαδόπουλου είχε δεχθεί τον ίδιο αριθμό)  όσο και του νυν προέδρου  Νίκου Αναστασιάδη για την παραμονή εξίσου αριθμού αν όχι και … όλων πια των κουβαλητών εποίκων,  αξίζει να αναφέρω και να υπενθυμίσω ορισμένες από τις  απαντήσεις που μου είχαν δώσει ενυπογράφως το 1992 βουλευτές.

Βάσος  Λυσσαρίδης 29.1.1992 (ΕΔΕΚ): «Η θέση μας είναι καθαρή. ΄Ολοι οι έποικοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Κύπρο και  να επανέλθουν στην Τουρκία…»

Τάσσος Παπαδόπουλος 28.1.1992 (ΔΗΚΟ): «Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος όπως και ειδικότερα η δική μου πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρη και πολύ γνωστή αφού επανειλημμένα γνωστοποιήθηκε με δημόσιες ομιλίες. «Θεωρούμε ουσιώδη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού την αποχώρηση ΟΛΩΝ των εποίκων από την Κύπρο. Ταυτόχρονα να απαιτήσουμε πρακτικά μέτρα διακρίβωσης της συμμόρφωσης της Τουρκικής πλευράς προς την σχετική πρόνοια που θα περιέχει μια συμφωνία λύσης και αποτελεσματικές διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει εποικισμός στο μέλλο».

Κλαίρη Αγγελίδου  7.2.1992 (ΔΗΣΥ): «Δεν ανέμενα ότι θα μου εθέτετε την ερώτηση, «ποία είναι η θέση μου στο θέμα των εποίκων». Είναι γνωστόν κι έχω επανειλημμένα διακηρύξει σαν Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικείων Σωματείων Αμμοχώστου, προεκλογικά και συνεχώς και μέχρι σήμερα  ότι είναι αδιανόητη η παραμονή έστω κι ενός εποίκου στην Κύπρο. Αδιανόητο να μείνει ένας έποικος.  Είναι αξίωση η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και όλων των εποίκων που βίαια έχουν αρπάξει τον τόπο και τα σπίτια μας.

Η παρουσιαζόμενη από ξένους σκέψη ότι τάχα θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των εποίκων αν εκδιωχθούν, έχει την άμεση απάντησή της. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκτοπισμένων και των προγόνων τους που δημιούργησαν αυτή την πατρίδα, τα σπίτια, τα σχολειά, τις εκκλησίες δεν καταπατήθηκαν και δεν καταπατούνται εδώ και 18 χρόνια;  Σας διαβεβαιώνω ότι θα αντιταχθώ και σαν πρόσφυγας και σαν βουλευτής στην ιδέα παραμονής εποίκων, έστω και ενός, με όλες μου τις δυνάμεις…»

Γιαννάκης Αγαπίου 3.2.1992 (Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά Ν.Δ): «Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας βουλευτής, και περισσότερο οι βουλευτές που ανήκουν στην δική μας παράταξη, που να μην έχει κρυστάλλινη θέση για το θέμα των εποίκων την οποίαν θέλω να επαναλάβω με αυτή μου την δήλωση. Η θέση μου και η θέση της παράταξης μου είναι πως οι έποικοι πρέπει να φύγουν από την Κύπρο και δεν νοείται καμιά λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που να μην προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των εποίκων από την χώρα μας… Αλοίμονο  όταν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι… ζητούν την απομάκρυνση των εποίκων από την Κύπρο να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που να μην παίρνουν αυτή τη θέση».

Καίτη Κληρίδου  Φεβρουάριος 1992 (ΔΗΣΥ): «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΔΗΣΥ έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος των εποίκων όπως θα δέιτε και από την περίληψη των θέσεων μας πάνω στο εθνικό μας θέμα που σας αποστέλλω… Οι βασικές θέσεις μας για λύση είναι: Εγκαθίδρυση Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης και του σεβασμού της ιδιοκτησίας, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, οι επαρκείς διεθνείς εγγυήσεις της ανεξάρτησίας και ακεραιότητας της Κύπρου».

Άριστος  Χρυσοστόμου  4.2.1992 (ΔΗΚΟ):  «Ο εποικισμός αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη σοβαρότερη πτυχή του Κυπριακού δράματος και είναι μέρος του σατανικού σχεδίου της Τουρκίας που στοχεύει στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, θέλω δε να τονίσω με έμφαση πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού προβλήματος με παραμονή εποίκων στην Κύπρο».

΄Εγκλημα πολέμου ο εποικισμός

Η Τουρκία από το 1955-56 και τις εκθέσεις Δρ. Νιχάτ Ερίμ είχε προνοήσει στα σχέδιά της τον μελλοντικό εποικισμό της Κύπρου στοχεύοντας στην αύξηση του αμιγούς τουρκικού πληθυσμού στην Κύπρο με την δημογραφική αλλοίωση…

Σχετική,  η μελέτη του πρώην βοηθού  Γενικού  Εισαγγελέα και πρώην Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.  Λουκή Λουκαίδη, με τίτλο “Η εξέλιξη του Νόμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Martinus Nijhoff Dordrecht/Boston/London) με υπό- τίτλο “Expulsion of Settlers from Occupied Territories – The case of Turkish Settlers in Cyprus” . Επίσης η  έκθεση “Κουκό” του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες τέτοιες που επισήμως καταγράφουν τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία ως έγκλημα πολέμου.

Μοναδική  εξαίρεση απαρχής υπήρξε το Λονδίνο δυστυχώς.   Πολιτικοί του οποίου απαιτούν να επιβάλλουν  στην δική μας πλευρά ότι οι έποικοι δεν θα φύγουν  -λόρδος Νίκολας Μπεθελ «Σημερινή «28 Σεπτεμβρίου 1999,  Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει με Σχέδιο Ανάν 2004…

Αυξήστε τους Τ/κ  στο 24% – νομιμοποιήστε έποικους!

Κώστας Καρράς, πολέμιος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την 1.1.2008 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος΄ μια περίεργη συνέντευξη  του εφοπλιστή Κώστα Καρρά (προς τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο), της διαβόητης αυτοδιορισθείσας  ομάδας ως «φίλοι της Κύπρου» που συν-ίδρυσε με τον τελευταίο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου Σερ Χιού Φιούτ τον Σεπτέμβριο του 1974 (της persona non grata  Mary’s Southcott) όπου ο Κ.Κ μας κάλεσε να… αυξήσουμε τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων! Πως; Αποδεχόμενοι όσο το δυνατό περισσότερους έποικους ! Λίγο αργότερα,  ο  νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προτού καν αρχίσει διαπραγματεύσεις, δήλωσε την αποδοχή 50,000 εποίκων (σε περίπτωση λύσης).

O Κ. Καρράς ήταν  και ο επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας αλλαγής των ιστορικών βιβλίων  χωρών των Βαλκανίων (Ελλάδας και Κύπρου) CDRSEE με έδρα την Θεσσαλονίκη (παραμένει στο διοικητικό του συμβούλιο) και  ιδρυτής του Ελληνο-τουρκικού φόρουμ καθ΄υπόδειξη του Φόρειν ΄Οφις. Την 1.1. 2008, λειτούργησε ως προπομπός της αποδοχής Χριστόφια καλώντας την δική μας πλευρά  να αυξήσει  τους Τ/κύπριους στο 24% αποδεχόμενη όσους περισσότερους εποίκους μπορεί…

Ο δε πρώην  κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το 2008 είχε δηλώσει  πως δεν αποτελεί καν θέμα προς συζήτηση το ζήτημα των εποίκων.  Συγκεκριμένα σε συζήτηση που έγινε στο πανεπιστήμιο Galatasaray απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους Τούρκους εποίκους που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974, είπε: «Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν έρθει από την Τουρκία κι έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο κι έχουν γίνει Κύπριοι, είναι δικοί μας συμπατριώτες. Όλοι είναι το ίδιο. Αυτό δεν αποτελεί θέμα ούτε καν συζήτησης».

(Από “Τα Νέα” Λονδίνου 18.10.2008 – www.greeknews-tanea.com.)

 Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 5.6.2017

 

https://tanea-diaspora.net/2017/06/06/τι-έλεγαν-ελληνοκύπριοι-βουλευτές-στ/