Ουραγοί του Έιντε και της Βρετανίας…

Print Friendly, PDF & Email

23.06.2017 08:44 

του Κωστάκη Αντωνίου

Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είτε είναι αφελείς είτε επικίνδυνοι

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες του “Φιλελευθέρου”, σχετικά με τις παγίδες τις οποίες προετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με το έγγραφο το οποίο υπέβαλε προχθές, όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Όπως μετέδωσε και ο Χρίστος Χαραλάμπους στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», το έγγραφο προκαλεί πονοκεφάλους και προβληματισμούς στην κυπριακή Κυβέρνηση, αφού κινείται στη λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μία  πονηρή διαδικασία, η οποία εξαφανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του “Φιλελευθέρου”, στην ουσία πρόκειται για πρόταση του Λονδίνου, η οποία προέκυψε μετά από συνεννόηση με τον Νορβηγό διπλωμάτη. Πάλιν η Βρετανία μπλέκεται στα πόδια μας, και μέσω του Έιντε προωθεί προτάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τις τουρκικές θέσεις και εξαφανίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις προχθές ο Πρόεδρος Ανασταστασιάδης έπλεκε τη συνεισφορά της Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι τακτικός επισκέπτης της Βρετανικής Πρεσβείας. Άραγε δεν πήραν είδηση για τον ζημιογόνο και επικίνδυνο ρόλο που διαδραματίζει υπογείως και στο παρασκήνιο η φίλη τους χώρα; Και πώς μέσα από τόσες επαφές δεν κατάφεραν, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών, ούτε το φίλαγγλο ΔΗΣΥ να επηρεάσουν προς το θετικότερο τις βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό; Ή τελικά, η Βρετανία προηγείται και η η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ακολουθούν; Άραγε, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου καλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά “να αφήσει κατά μέρος το απόλυτο” στο θέμα της ασφάλειας, εγνώριζε εκ των προτέρων τι θα περιείχε το έγγραφο Έιντε;

Το πιο κωμικοτρατραγικό στην όλη ιστορία, είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Βρετανός Πρεσβευτής με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ, ζητούσε “την αλληλεγγύη και στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες της Κύπρου να χειριστεί αποτελεσματικά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων”! Δουλοπρεπής στάση έναντι μίας χώρας η οποία μέσα από τη μήτρα της γεννήθηκαν όλα τα κακά της Κύπρου και του λαού της. Μα ήταν τόσο αχάμπαρος ο Προέδρος της Δημοκρατίας έναντι της επικίνδυνης ανάμειξης της Βρετανίας στην παρούσα φάση; Δεν το αποκλείουμε. Όταν τον περισσότερο χρόνο του τον σπαταλά σε ταξίδια, προωθώντας τριμερείς συνεργασίες οι οποίες τείνουν να καταστούν ανέκδοτο, είτε συμπεριφέρεται σαν ικέτης σε ξένες χώρες ζητώντας να μεσολαβήσουν στον Ερντογάν για να δείξει τόση δα διαλλακτικότητα, τότε πώς θα εξοικονομήσει χρόνο να ασχοληθεί με τα κύρια και τα επείγοντα;

Αλλά το πλέον επικίνδυνο είναι οι διαψεύσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, που ακολούθησαν το δημοσίευμα του “Φιλελευθέρου”. Η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε ή η άγνοια που τους διακατέχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευδε το δημοσίευμα, εξέφραζε λύπη επειδή δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αμφισβητούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνιζε κατηγορηματικά ότι “δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Λησμονεί, φαίνεται, ότι η πρώτη που αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία και ενισχύει την τουρκική θέση περί εκλιπούσας, είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία και στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου και στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, εξαφάνισε την Κυπριακή Δημοκρατία από το τραπέζι.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωσή του, ακόμη και μετά την επίδοση του εγγράφου Έιντε, το χαιρέτιζε και εξέφραζε ικανοποίηση επειδή ο Έιντε “θέτει επί τάπητος το κεντρικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας”. Ούτε καν φαίνεται να διάβασαν το έγγραφο Έιντε, ούτε καν ανησύχησαν για τις παγίδες που κρύβει. Είναι αρκετό γι’ αυτούς,  ότι συνετάχθη με οδηγίες της Βρετανίας!

Αλλά και το “αντιϊμπεριαλιστικό” ΑΚΕΛ, το οποίο πρώτο χαρακτήρισε τη Βρετανία “κακό δαίμονα” της Κύπρου, έσπευσε διά του Άντρου Κυπριανού να λοιδορήσει το δημοσίευμα, δηλώνοντας στο ΡΙΚ πως “φαίνεται πως η φαντασία κάποιων είναι πλούσια”.

Τέλος, το κυβερνητικό φερέφωνο, η “Αλήθεια”, βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει κατά των “απορριπτικών”, γράφοντας: “Το απορριπτικό μέτωπο με αβάσιμες πληροφορίες και  διαρροές ξεκίνησε να βάζει τρικλοποδιές για να τορπιλίσει τη διαδικασία λύσης που ξεκινά στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου”- “Τώρα βλέπουν τον Έιντε να εισηγείται κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οργισμένη διάψευση από κυβέρνηση, ΑΚΕΛ, και Ηνωμένα Έθνη”.

Όλος αυτός ο συρφετός διάψευσης της συνωμοτικής δραστηριότητας Βρετανίας-Έιντε, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά:

1. Είναι τόσο πολιτικά αφελείς αυτοί που διαχειρίζονται το εθνικό θέμα και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων;

2. Αν δεν είναι αφελείς, είναι τόσο πολιτικά επικίνδυνοι;

3. Χαράσσουν πολιτική στη βάση υποδείξεων του Έιντε και των ξένων πρεσβειών;

Ας δώσουν απαντήσεις οι ίδιοι τι πραγματικά είναι…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2092/ouragoi-tou-einte-kai-tis-vretanias