Μια σκληρή αλήθεια…

Print Friendly, PDF & Email

14 Ιουλίου 2017, 11:57 πμ  

του    Ανδρέα Πιμπίσιη  

Πριν ακόμα τελειώσουν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας μερίδα της πολιτικής ηγεσίας προσπαθούσε να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχθεί τις υποσχέσεις των Τούρκων σ’ ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων. Ευθύς μετά το Κραν Μοντάνα καταγράφεται μια υπέρμετρη προσπάθεια να περάσει το μήνυμα πως εάν δεχόταν ο Νίκος Αναστασιάδης τις υποσχέσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα είχαμε κατάληξη στις συνομιλίες και συμφωνία. Κάποιοι δε έσπευσαν να προβάλουν και τη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί (ο οποίος με το που έφυγε από την Ελβετία απέκτησε και πάλι φωνή) πως ο Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση να μείνουν μερικές εκατοντάδες και προτιμά να μένουν 40 χιλιάδες. 

Βλέπουμε πως:

α) Για τους Τουρκοκύπριους δεν τίθεται θέμα να μην παραμείνει στην Κύπρο τουρκικός στρατός ως εγγυητής του. Κατά τα άλλα μας λένε ορισμένοι ότι τάχατες οι Τουρκοκύπριοι είναι οι πρώτοι που θέλουν λύση για να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο. Θέλουν την Τουρκία να φύγει μένοντας για πάντα.

β) Κάποιοι Ελληνοκύπριοι ηγέτες είναι και σήμερα έτοιμοι προβάλλοντας διάφορα προσχήματα είναι έτοιμοι να συνθηκολογήσουν και να υπογράψουν την για πάντα παραμονή της Τουρκίας στο νησί χρησιμοποιώντας και αυτή μια λογική ανάλογη με εκείνη του Ακιντζί. Ότι με την παρούσα κατάσταση συνεχίζεται η παραμονή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών ενώ με μια «λύση» (που δεν θα είναι λύση) θα παραμείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες. 

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα λόγο να θέλουν την Τουρκία. Έχω όμως μια απορία με εκείνους τους πολιτικούς ηγέτες που εμφανίζονται με την ίδια προσέγγιση επιχειρώντας μάλιστα να μας πείσουν όλους ότι έχουν λογικά επιχειρήματα. Ποια; Ότι η Τουρκία θα έχει παρουσία στο νησί και με το παραμικρό πρόσχημα θα μπορεί να παρέμβει; Και να μην νομίζουν αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες πως η Τουρκία θα κάνει κίνηση μόνο σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων. Τα όσα θέλει να υπογράψουν οι τρεις πρωθυπουργοί ουσιαστικά της δίνουν το δικαίωμα με την όποια αφορμή (ακόμα και από το ρίξιμο μιας πέτρας σ’ ένα αυτοκίνητο) να κινηθεί στρατιωτικά. 

Είναι την ίδια ώρα αστείος και ο τρόπος που προσεγγίζουν το θέμα κάποιοι. Διατυμπανίζουν μετά επιτάσεως πως θέλουν λύση, θέλουν τερματισμό της παρούσας κατάστασης και άλλα συνθήματα. Αλλά προωθούν και επιχειρούν να επιβάλουν λύσεις η οποίες δεν υπάρξει στην παραμικρή περίπτωση θέμα να τύχουν έγκρισης της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων. Πρέπει οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες, που δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις υποσχέσεις Τσαβούσογλου παρά οποιονδήποτε άλλο, να αντιληφθούν πως με τις επιλογές και τις ενέργειές τους όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού αλλά αντίθετα οδηγούν τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι πολίτες μπροστά στο δίλημμα «λύση με επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας» ή «διαχωρισμό με την Τουρκία να περιορίζεται στο βόρειο τμήμα της νήσου» να είστε σίγουροι ότι θα προτιμήσει το δεύτερο. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται όσο κι αν κάποιοι ηγέτες δεν θέλουν να το σκέφτονται…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/415337/mia-skliri-alitheia