Αέρια, αγωγοί και δώστα όλα να πάρεις αέρα κοπανιστό

Print Friendly, PDF & Email

14 Ιουλίου 2017, 12:01 μμ  

του    Άριστου Μιχαηλίδης   

Για να εξηγούμαστε, κανείς δεν περιμένει ότι το Ισραήλ αν κρίνει ότι το συμφέρον του επιβάλλει να πουλήσει όλο το αέριο του στη Τουρκία ή να το διοχετεύσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δεν θα το κάνει επειδή έχει καλή σχέση με την Κύπρο. Διότι, σαν να ανακάλυψαν το γλυκό καρυδάκι χτες, διάφοροι «ειδικοί», μας έλεγαν όλη μέρα για τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, που ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι το Φθινόπωρο θα πάει στο Ισραήλ ο Τούρκος ομόλογός του για να προωθήσουν συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Δεν το έλεγε για πρώτη φορά, αλλά χτες, επειδή συνέπεσε με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, άρπαξαν διάφοροι την ευκαιρία για να το προβάλουν σαν να και ήρθε το τέλος του κόσμου μας. Ο μηδενισμός στην όποια προοπτική μπορεί να δώσει ελπίδες να απελευθερωθεί η Κύπρος από την τουρκική ομηρία, έγινε επιστήμη στα νεοκυπριακά μυαλά. Τώρα πρέπει να μηδενιστεί η προοπτική της γεωπολιτικής ανάπτυξης των σχέσεων με το Ισραήλ και της πιθανότητας ενιαίας στρατηγικής σε ό,τι αφορά την από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής.

Ασφαλώς και το Ισραήλ θα δει το συμφέρον του. Αλλά το γεγονός είναι ένα: ότι ούτε το Ισραήλ θέλει να εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία, ούτε καμιά άλλη γειτονική χώρα. (Εκτός από μερικούς Ελληνοκύπριους, που αποφάσισαν από καιρό ότι το μέλλον της Κύπρου είναι τουρκικό). Γι΄ αυτό και επενδύει στη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Γι΄ αυτό και συμφώνησε να προωθήσει τον αγωγό EastMed, που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Και υπέγραψε κοινή διακήρυξη για την προώθηση, με Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, τον Απρίλιο στο Τελ Αβίβ. Ούτε η Ευρώπη θέλει να έχει αποκλειστική εξάρτηση από τους τουρκικούς αγωγούς. Γι΄ αυτό και χρηματοδοτεί με εκατομμύρια τις μελέτες για τον EastMed. Γι΄ αυτό και χτες ακόμα (αλλά αυτό δεν το πρόσεξαν όσοι ανήγαγαν σε μέγα ζήτημα τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υποστηρίζει σθεναρά το έργο για τον αγωγό EastMed και επιδιώκει την ταχεία περάτωση όλης της μελέτης της αρχικής φάσης των έργων». Είπε ακόμα πως «για τις προπαρασκευαστικές μελέτες έχει δοθεί επιχορήγηση έως δύο εκατομμυρίων ευρώ». Απαντούσε σε ερώτημα του Ελλαδίτη ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. «Το έργο του αγωγού EastMed», είπε ο Κανιέτε, «αποτελεί σημαντική επιλογή μεταξύ των λύσεων που υπάρχουν και πιθανή μελλοντική δίοδο διοχέτευσης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή προς την ΕΕ».

Αυτό, λοιπόν, που ενδιαφέρει τα δικά μας συμφέροντα είναι ότι μεταξύ των λύσεων που προσφέρονται, υπάρχουν και λύσεις που δεν καθιστούν την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας ΚΑΙ στο φυσικό αέριο. Και παρά να σηκώνουμε τα χέρια και να βρίσκουμε αφορμές (όπως τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού) για να μηδενίζουμε όλες τις πιθανότητες και να αφήνουμε εν ζωή μόνο αυτήν, που επιθυμεί η Άγκυρα και ο Ακιντζί, οφείλουμε να ενισχύσουμε τις άλλες επιλογές. Και να προσευχόμαστε να ανακαλυφθούν περισσότερα ακόμα κοιτάσματα ώστε να δημιουργηθεί κι άλλη προοπτική, που είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού μεταφοράς στο Βασιλικό, κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από τον αγωγό EastMed. Αν στο τέλος αποδειχτεί ότι ούτε με αυτά μπορεί να λυγίσει η Τουρκία και να αποφασίσει ότι την συμφέρει η τίμια λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον ας έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι το προσπαθήσαμε.

Υ.Γ. Η Τουρκία θεωρεί ότι το τεμάχιο 11 όπου ξεκίνησε η γεώτρηση, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά. Ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία. Ότι τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και  μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα μέσω της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων. Τα έλεγε χθες ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Να τα παραδώσουμε κι αυτά, μαζί με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την Κυπριακή Δημοκρατία, για να λέμε ότι είμαστε διαλλακτικοί; Θα μας μείνει στο τέλος η διαλλακτικότητα και τίποτε άλλο.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/415331/aeria-aggi-kai-dosta-ola-na-pareis-aera-kopanisto