Κανένας δεν ακούει, κανένας δεν βάζει στο κάδρο του Κυπριακού την Τουρκία· ούτε καν η επίσημη ελληνική πλευρά!

Print Friendly, PDF & Email
Με αεροπορικές επιδείξεις και παρελάσεις γιόρτασαν την επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα Φωτ.: Facebook / Türk Yıldızları

20/10/2018

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Πηγή και αίτιο των συνεχών περιόδων στασιμότητας και των σωρευτικών αδιεξόδων, που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, είναι η λανθασμένη εντύπωση που δημιουργήθηκε διεθνώς και εμπεδώθηκε κατά την προεδρία Βασιλείου· εντύπωση που θέλει το κυπριακό πρόβλημα να συντίθεται από τη σύγκρουση των δύο κοινοτήτων και τις διαφορές που άπτονται της διακυβέρνησης της νήσου.

Είναι γι’ αυτό που όλοι, ως αποτέλεσμα των ενημερώσεων που τυγχάνουν, επιμένουν να καλούν «τις δύο πλευρές» να δείξουν διαλλακτικότητα και καλή διάθεση, για να λυθεί το πρόβλημα.

Εξ ου και ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ, στην τελευταία Έκθεσή του, διατυπώνει τη θέση, ότι… «μία διαρκής λύση του Κυπριακού επαφίεται στους Κυπρίους να την αποφασίσουν»!

Στους Κυπρίους… Όχι στην Τουρκία… Κι ας είναι η Τουρκία που λέει στην Ελλάδα: «Ξεχάστε την Κύπρο» (Ντεμιρέλ), που διακηρύττει πως έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων (Νταβούτογλου), που δηλώνει ότι «Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο» (Ερντογάν)…

Ο καλά μελετημένος Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ έγραφε («Milliyet», 13/3/1984): «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο δεν έγινε για τα μαύρα μάτια της τουρκοκυπριακής κοινότητας… Η Τουρκία επενέβηκε για να προωθήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα».

Οι Τούρκοι, εξαρχής, έλεγαν κι αποκάλυπταν τις προθέσεις και διαθέσεις τους και συνεχίζουν να τις λένε. Όμως, κανένας δεν ακούει, κανένας δεν δίνει σημασία, κανένας δεν βάζει στο κάδρο του Κυπριακού την Τουρκία· ούτε καν η επίσημη ελληνική πλευρά!

Και εξακολουθούμε όλοι, μαζί με τους αδιάφορους ξένους και τους υποκριτές της διεθνούς διπλωματίας, να προσποιούμαστε ότι το πρόβλημα είναι διακοινοτικό, ότι διαφωνούμε με τους Τουρκοκυπρίους στο θέμα της διακυβέρνησης και γι’ αυτό υφίσταται κυπριακό πρόβλημα.

Όμως, είναι γνωστό και όλοι το γνωρίζουν ότι αλλού έγκειται το πρόβλημα· έγκειται στην εθνικιστική μανία και επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, που εκδηλώνεται με την παράνομη κατοχή και τις κινήσεις εξισλαμισμού του 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας· ενός Ανεξάρτητου και Κυρίαρχου κράτους, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν αυτό (ούτε και) ο σημερινός Γ. Γραμματέας των Η.Ε. δεν το αντιλαμβάνεται και κανένας δεν ενδιαφέρεται να τον κάνει να το αντιληφθεί, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Θα συνεχίζεται και θα διαιωνίζεται, όσο δεν τολμούμε να δούμε το πρόβλημα κατάματα και θα συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό στον μύλο των τουρκικών σχεδιασμών και στόχων. Στόχων που δεν είναι άλλοι από αυτούς που από παλιά διατυμπάνιζαν και αποκάλυπταν και τους οποίους έθεσε ξεκάθαρα ο Ερντογάν, μόλις 24 ώρες μετά το άδοξο τέλος της Πενταμερούς: «Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο».

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω…

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/kanenas-den-akoui-kanenas-den-vazi-sto-kadro-tou-kypriakou-tin-tourkia·-oute-kan-i-episimi-elliniki-plevra/