Περιμένουν κίνηση από Τατάρ

Print Friendly, PDF & Email

29/9/2023

γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Κίνηση από πλευράς του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ περιμένουν τόσο η Λευκωσία όσο τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα του απεσταλμένου στο Κυπριακό. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία είχαν αναφέρει στον «Φ» ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε διαμηνύσει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι θα τοποθετηθεί στο θέμα του απεσταλμένου μέχρι την Παρασκευή.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ωστόσο η απάντηση των Τούρκων να πάει και από εβδομάδας, υπενθυμίζοντας πως όταν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου είχε υποσχεθεί πως μέχρι τη Δευτέρα 25 του μήνα θα έδινε απάντηση, αλλά μετά έσπρωξε το θέμα μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο να μην απαντήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε και σήμερα συνδέεται και με το ότι η Άγκυρα θέλει να κερδίσει χρόνο για χάρη των ευρωτουρκικών.

Η απάντηση των Τούρκων στο θέμα του απεσταλμένου θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Και απ’ εκεί και πέρα το τι θα απαντήσει θα εξαρτηθούν και οι μετέπειτα εξελίξεις όσο στο θέμα του απεσταλμένου όσο και στο Κυπριακό ευρύτερα.

Η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται έτοιμοι να προχωρήσει στον διορισμό ενός απεσταλμένου. Όπως έγραψε ο «Φ» οι Αμερικανοί, που κινούνται πολύ στο θέμα αυτό, έχουν συζητήσει και συγκεκριμένο όνομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, στήριξη στην πολιτική λύσης με δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φουάτ Οκτάι λέγοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.Ο κ. Οκτάι μιλούσε κατά τη συνάντηση που η Επιτροπή, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, είχε με τον Τ/κ ηγέτη, με τον Τούρκο Βουλευτή και πρώην Αντιπρόεδρο να σημειώνει τη σημασία αυτής τους της επίσκεψης αμέσως μετά τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Φουάτ Οκτάι σημείωσε και τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στο ΟΤΚ με το «συνταγματικό» του όνομα, μίλησε για άδικα «εμπάργκο» που περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Για τον δρόμο Άρσους – Πύλας, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο με αίτημα και των δύο πλευρών, ωστόσο ενεργεί υπό την καθοδήγηση της ε/κ πλευράς και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι ενέργειες της Ειρηνευτικής Δύναμης να προσδώσει σε αυτό το ανθρωπιστικό, όπως ανέφερε, έργο, πολιτική διάσταση.

Στις δικές του δηλώσεις ο Ερσίν Ταταρ είπε ότι διεξάγει έναν εθνικό αγώνα και επέστησε την προσοχή στη σημασία της τουρκο-ελληνικής ισορροπίας την περιοχή. Η ισορροπία αυτή, πρόσθεσε, διαταράχθηκε όταν η ε/κ πλευρά εισήλθε στην ΕΕ, όπου δεν συμμετέχει η εγγυήτρια χώρα Τουρκία. Με τα παιχνίδια που παίζουν εντός της ΕΕ, συνέχισε, θέλουν να γονατίσουν – όπως είπε – την τουρκική πλευρά. Επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ειλικρινείς τις προτάσεις που θα εξαγγείλει ο ΠτΔ για τους Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδυναμώσουν τη βάση του ψευδοκράτους.

Ανέφερε, συνέχισε, στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας έχουν κλείσει και πως επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος. «Δεν αποφεύγουμε τον διάλογο και την επικοινωνία. Κάναμε προτάσεις για συνεργασία για τους φυσικούς πόρους, ενεργειακά θέματα και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου» είπε.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1389986/perimenoun-kinisi-apo-tatar/