Φύλλο συκής για σχέδιο Β’ το «ενωτικό»

Print Friendly, PDF & Email

05 Μάρτιος 2017

Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Με παράλληλες ενέργειες στα κατεχόμενα η τουρκική πλευρά δείχνει ότι η επίπλαστη κρίση για δικαιολόγηση του ναυαγίου λειτουργεί ως πρόσχημα για υλοποίηση του σχεδίου Β’

Τετελεσμένα επί του εδάφους δημιουργεί το κατοχικό καθεστώς, που δείχνει έτοιμο για υλοποίηση των εναλλακτικών

Διόλου αναίμακτη, ως προς τα τετελεσμένα που δημιουργούνται, είναι ή αναμένεται να είναι η αναστολή -αν όχι οριστικό ναυάγιο- των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Οι συχνές αναφορές από την πολιτική ή και πολιτειακή ηγεσία, ότι η πραγματική αιτία κρύβεται πίσω από τις εσωτερικές ανάγκες του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, αποδίδει εν μέρει την πραγματικότητα, αλλά στην εξίσωση των στρατηγικών αναλύσεων, θα πρέπει να ενταχθούν και οι παράλληλες κινήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους. Που είναι τέτοιες, ώστε να δημιουργούν ένα περιβάλλον που δείχνει προς την κατεύθυνση έναρξης υλοποίησης ενός εναλλακτικού σχεδίου, όπως άλλωστε το έχουν δημοσίως δηλώσει Τσαβούσογλου-Ακιντζί, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις για το μέλλον»

Η Ισλαμική και η απειλή

Το πλέγμα των εξελίξεων αποκωδικοποιείται όταν κάποιος λάβει υπ’ όψιν πρωτίστως τις κινήσεις του ψευδοκράτους «επί του πρακτέου», αλλά και την πολεμική ρητορική της Άγκυρας, που στην ουσία διλημματικά απειλεί για εναλλακτικά σχέδια για την Κύπρο. Η κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί να τα διπλώσει για να μεταβεί, κατόπιν πρόσκλησης, στο Πακιστάν για την Ισλαμική Διάσκεψη, την ίδια ώρα που η Άγκυρα ανακοίνωνε την αγορά κτηρίων για άνοιγμα γραφείων του κατοχικού καθεστώτος στην Ισλαμαμπάντ, φωτίζουν μια τακτική μικρών αλλά σταθερών βημάτων προς αναβάθμιση του μορφώματος.

Η οποία αναβάθμιση ήλθε για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την εσκεμμένη διακοπή των συνομιλιών, οι οποίες -παρακολουθώντας κάποιος τις εξελίξεις στα κατεχόμενα- ενέτειναν την πίεση προς το πρόσωπο του Ακιντζί και του δημιουργούσαν προβλήματα πολιτικής επιβίωσης. Ενδεικτική προς τούτο, αλλά και προς μια ορθή ανάλυση των πραγματικοτήτων, ήταν η πρόσφατη δήλωση του έχοντος την κυβερνητική εξουσία στα κατεχόμενα λεγόμενου Πρωθυπουργού Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, ο οποίος αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο λήφθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε σωστά, αλλά η στάση που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος είναι εξίσου σημαντική».

Λέγοντας δηλαδή ότι ο κατοχικός ηγέτης θα βρίσκεται συνεχώς υπό κρίση, όπως αυτή άρχισε μετά την κίνησή του να καταθέσει χάρτη για το εδαφικό, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις της «αντιπολίτευσης» στα κατεχόμενα.

Πατώντας σε δύο βάρκες

Παρακολουθώντας κάποιος τις εξελίξεις στην Ισλαμική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή στο Πακιστάν, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο κατοχικός ηγέτης «πατά» πλέον σε δύο βάρκες. Από την εικόνα του διαπρύσιου κήρυκα των διαπραγματεύσεων και της ομοσπονδιακής λύσης πέρασε πλέον στην λογική των κινήσεων αναβάθμισης του ψευδοκράτους, κάτι που θεωρεί ότι λειτουργεί ως μπαμπούλας ή και απειλή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόσο από την ομιλία του, όσο και από τις διμερείς επαφές που είχε εκεί φάνηκε ότι αυτό που ο κύριος Ακιντζί επεδίωξε για το κατοχικό κεθεστώς, μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας στην Ισλαμική, είναι την πιο έντονη και συνεχή συνεργασία με τις χώρες της Διάσκεψης, κυρίως σε επίπεδο οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών.

Ενδεικτικά και όχι σωρευτικά μερικές από τις επιδιώξεις του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, που θέλει να παρουσιάζεται ως ηγέτης κράτους, είναι η βελτίωση των εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης και των πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών με αδελφές χώρες μέλη της διάσκεψης. Μάλιστα σε επίπεδο τουρισμού φαίνεται ότι επενδύει πολλά, καθώς από το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι τα κατεχόμενα, ολίγοι προέρχονταν από χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Και η σε αυτόν τον τομέα επένδυσή του έχει μεγάλη σημασία στις στρατηγικές αναλύσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς ο τουριστικός τομέας είναι ουσιαστικά (και δυστυχώς ταυτόχρονα) ο μόνος αιμοδότης του παράνομου καθεστώτος, σε ποσοστό περί του 20%. Η δε έκκληση Ακιντζί στις χώρες μέλη της Διάσκεψης να ενισχύσουν τις συμφωνίες στον τουρισμό με τα κατεχόμενα, προτάσσοντας τον καιρό, τη φιλοξενία, την εξαιρετική κουζίνα αλλά και ιστορικά μνημεία, αρχαία χωριά, μεσαιωνικά κάστρα, τζαμιά, τη χλωρίδα και την πανίδα, δείχνει ότι ο ίδιος βαδίζει στον δρόμο της αυτόνομης και παράνομης πορείας του κατοχικού καθεστώτος.

Ζήτησε επίσης ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης με πρώτιστο μέλημα τη συνεργασία σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τη δεδομένη στιγμή στα κατεχόμενα φοιτούν 90.000 άτομα, με ένα ποσοστό 83% να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού (γύρω στις 4.000 από χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης. Τα πανεπιστήμια κατέχουν το 38% των συνολικών εσόδων των κατεχομένων.

Έθεσε επίσης ενώπιον της Ισλαμικής Διάσκεψης την οικονομική απομόνωση των κατεχομένων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα απευθείας πτήσεις ή εμπόριο με άλλες χώρες, εκτός από την Τουρκία, και δεν υπάρχει πρόσβαση σε διεθνή οικονομικά ιδρύματα και οργανισμούς.

Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι κινδύνου στη Λευκωσία, που θα πρέπει στο πλαίσιο της ανάλυσης των δεδομένων να έχει υπ’ όψιν ότι ακόμη και ο λεγόμενος διαλλακτικός Ακιντζί έχει στον νου του το σχέδιο Β’ και δεν δείχνει καμία διάθεση να μην το υλοποιήσει, επενδύοντας σε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και επαρκώς δίκαιη στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

Τετελεσμένα…

Το επί διμήνου κενό αέρος στις διαπραγματεύσεις, το οποίο υπό το καλύτερο σενάριο θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, αφήνει περιθώρια στις φυγόκεντρες δυνάμεις -ιδιαίτερα στην τ/κ κοινότητα- να υλοποιήσουν άλλους στόχους και σχεδιασμούς. Η δε πολιτική επιβίωση του Ακιντζί -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δείχνει να προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολα στα νέα δεδομένα- θα εξαρτηθεί και από την επιθετική του πολιτική έναντι της ε/κ κοινότητας, διά της οποίας θα συγκρατήσει την εντονότατη πίεση που δέχεται από τη λεγόμενη κυβέρνηση, η οποία οδεύει όπως δείχνουν τα πράγματα και στη «λαϊκή νομιμοποίηση», μετά την πρόταση μομφής και πρόταση εκλογών που έχει ήδη κατατεθεί στην ψευδοβουλή.

Πολιτικοί παρατηρητές εξηγούσαν στη «Σ» ότι οι εξελίξεις στα κατεχόμενα δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσουν και το Κυπριακό, αφού μπορεί η λεγόμενη κυβέρνηση του καθεστώτος να μην έχει την εντολή διαχείρισης του Κυπριακού, αλλά λειτουργεί ως ο μεγεθυντικός φακός ελέγχου του εκάστοτε Τ/κ ηγέτη. «Δεν μπορεί με μια μονοκοντυλιά κάποιος να διαγράψει ή να ξεχάσει ότι ουσιαστικά η μεταστροφή του Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε από το Μον Πελεράν 1, όταν οι της ομάδας του αντέδρασαν έντονα στην μονομερή, όπως φάνηκε, κίνησή του, να προτείνει εδαφική αναπροσαρμογή της τάξης του 29,2%», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσαν ότι «η στάση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών της Γενεύης, με την αποστολή και δημοσιοποίηση σχετικής εκβιαστικής επιστολής, είναι ένα καλό δείγμα για το τι αναμένεται εάν και εφόσον κατορθωθεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής εκστρατείας στο κατοχικό καθεστώς».

Στο παιχνίδι αναβάθμισης και το ισχυρό όπλο

Έκκληση στα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, να στηρίξουν τα κατεχόμενα και να βοηθήσουν στην άρση των «εμπάργκο», απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της 13ης Συνόδου του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τα «εμπάργκο» άδικα και ζήτησε να αυξηθεί η αλληλεγγύη των μελών προς τα κατεχόμενα.

Είπε ακόμα ότι είναι καιρός το ψευδοκράτος να αποκτήσει το στάτους του μόνιμου μέλους του Οργανισμού και κάλεσε τον Οργανισμό να κάνει μερικές από τις διοργανώσεις του στα κατεχόμενα. Ιδού λοιπόν οι τραντακτές αποδείξεις των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και όχι οι προφάσεις εν αμαρτίαις που επικαλέστηκε ο Ακιντζί και οι συνοδοιπόροι του, για να κρύψουν την ακραία μεταστροφή τους από την κατεύθυνση της λύσης σε αυτή της λεγόμενης αναβάθμισης ενός μη αναγνωρισμένου μορφώματος.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/410083/fyllo-sykis-gia-sxedio-v-to-enotiko